Українська асоціація відновлюваної енергетики звернулась до НКРЕКП з проханням переглянути тариф НЕК «Укренерго» на послуги передачі електроенергії.  

630 360 1493079044 7475 lep foto shutterstock

13 березня 2020 року затверджено Прогнозний баланс електроенергії об’єднаної електроенергетичної системи України на 2020 рік.  Згідно нього обсяг виробництва електричної енергії з використанням відновлюваних джерел енергії (крім гідроелектростанцій потужністю понад 10 МВт) визначений на рівні 10 581,0 млн кВт∙год, що на 1 451,0 млн кВт∙год, або 15,9 %, більше від відповідного обсягу виробництва, затвердженого попередньою редакцією Прогнозного балансу.

Згідно зі структурою тарифу на послуги з передачі електричної енергії НЕК «Укренерго» прогнозна ціна РДН, яка була прийнята до розрахунку тарифу, становила 1548,44 грн/МВт∙год. Однак, фактична середньозважена ціна на цьому сегменті ринку електричної енергії у січні та лютому поточного року становила 1405,86 грн/МВт∙год та 1232,08 грн/МВт∙год відповідно (торгова зона ОЕС).

Крім того, протягом останніх двох тижнів спостерігається стрімка девальвація гривні відносно євро.

«Зазначені зміни техніко-економічних показників призведуть до суттєвого збільшення економічно обґрунтованих витрат НЕК «УКРЕНЕРГО» на виконання спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів із збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.» - повідомляють в асоціації.

НЕК «Укренерго» має надзвичайну вагу на ринку електричної енергії України та виконує основні необхідні функції для сталої та надійної роботи електроенергетичної системи, тому вкрай важливо не допускати збитковості діяльності Товариства.

Оперативне збільшення тарифу НЕК «Укренерго» не призведе до збільшення прогнозного рівня ціни на електричну енергію для кінцевого споживача, оскільки в абсолютному значенні падіння цін на РДН переважатиме необхідний рівень збільшення тарифу. Разом з тим, чим пізніше буде скоригований тариф, тим суттєвішим буде його збільшення.

Текст листа за покликанням