Від початку повномасштабного вторгнення військ рф в Україну знизились споживання електроенергії та рівень розрахунків за спожиту електричну енергію. Так, рівень розрахунків споживачів у областях, де відбуваються бойові дії впав до рівня 25-30%. Дефіцит коштів на ринку електроенергії робить неможливим робить неможливим 100% розрахунки із виробниками електричної енергії.

28 березня 2022 року Міністерство енергетики України видало наказ "Про розрахунки на ринку електричної енергії" №140, яким встановлюється порядок розрахунків та розмір виплат за зеленим тарифом на період дії військового стану.

 

 

Відповідно до наказу ДП "Гарантований покупець" на період дії воєнного стану в Україні з коштів, що наявні на поточному рахунку та надходять від продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії, забезпечує перерахування коштів на сплату авансових платежів за придбану електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел енергії, виробникам електричної енергії з альтернативних джерел енергії, наступним чином:

 

сума, що дорівнює значенню 15 % від середньозваженого розміру «зеленого» тарифу за 2021 рік, – для СЕC

сума, що дорівнює значенню 16 % від середньозваженого розміру «зеленого» тарифу за 2021 рік, – для ВЕС

сума, що дорівнює значенню 35 % від середньозваженого розміру «зеленого» тарифу за 2021 рік, – для мГЕС

сума, що дорівнює значенню 40 % від середньозваженого розміру «зеленого» тарифу за 2021 рік, – для станцій на біогазі

сума, що дорівнює значенню 60 % від середньозваженого розміру «зеленого» тарифу за 2021 рік, – для станцій на біомасі


feed in tariff war

Залишок коштів на рахунку ДП "Гарантонваний покупець", після виконання розрахунків із виробниками ВДЕ, розподіляється наступним чином: 60% коштів спрямовуються ДП НАЕК "Енергоатом", 40% - ПрАТ НЕК "Укренерго". 

 

Ознайомитись з текстом відповідного наказу: https://cutt.ly/ZFQYXXj