Україна планує скасувати пільгу у вигляді звільнення від акцизного збору в розмірі 3,2% виробників електроенергії з відновлюваних джерел. Відповідний проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу України зареєстрований у Верховній Раді. 

 

Пропоновані зміни до Податкового кодексу та інші проблемні питання галузі ВДЕ сьогодні були обговорені під час пресконференції “Меморандум, який не збирались виконувати”. 

Спікерами пресконференції стали керівники чотирьох профільних асоціацій ВДЕ та народні депутати України члени міжфракційного депутатського об’єднання “Чиста енергія - здорове довкілля”: Олексій Гончаренко, Олексій Кучеренко та Людмила Буймістер. 

Коментуючи ситуацію з можливим введенням акцизу, голова УАВЕ Олександр Козакевич зазначив: “Ударом блискавки став законопроект №5600 щодо змін в Податковий кодекс, а саме щодо введення акцизного податку для виробників з ВДЕ.

В усьому світі, в Європі, Америці, Канаді зелена енергетика субсидується для того, щоб вона розбудовувалась  якомога більшими темпами і стався перехід на чисті, відновлювані джерела. А в нас виходить так, що Уряд, Президент, представники Парламенту правлячої партії кажуть про те, що нам треба зелена енергетика, нам треба її розвивати, ми будемо її розвивати і усіляко допомагати … але давайте ви ще й акциз заплатите.”

Порівнюючи логіку застосування акцизу до інших товарів, Олександр Козакевич, зазначив, що, наприклад, акциз на алкогольні напої або тютюнові вироби вводиться для того, аби ці товари стали дорожчими і їх стали менше споживати, оскільки вони є шкідливими. “Виходить, що вводячи акциз на ВДЕ, зелену енергію мають менше споживати?”, - підсумував він. 

Олексій Гончаренко, народний депутат України та співголова МДО, прокоментував ситуацію з виконанням Меморандуму про взаєморозуміння з інвесторами у ВДЕ: "Інвестори свої зобов'язання виконали, а от держава - ні. По трьох пунктах можемо констатувати порушення Меморандуму. Держава пообіцяла не погіршувати законодавство для виробників з відновлюваних джерел, але ми бачимо зараз спробу запустити новий акциз на вироблену електроенергію виробниками з відновлюваних джерел… Держава зобов'язувалась сплатити борг за минулий рік. Однак і це не зроблено, борг сплачений частково… Держава обіцяла розрахуватись вчасно по наступних платежах - і це не виконано."

Людмила Буймістер, народний депутат України, член МДО, зауважила, що в Україні вже звично звинувачують зелену енергетику в усіх проблемах та дезінформують суспільство, та зазначила причину існування цього міфу: "Розвиток ВДЕ в України за стратегією національної безпеки Російської Федерації є основною загрозою нашому агресору. Адже сьогодні розвиток альтернативних джерел енергії в України є запорукою нашої євроінтеграції. Якщо ми подивимось на всі процеси, які зараз відбуваються в Європі і світі, то екологізація виробництва і екологізація енергетичної сфери - це вже не просто побажання, а вимога часу”. 

 

Олексій Кучеренко, народний депутат України, член МДО, констатуючи  неспроможність влади відповідати за свої рішення, документи, зазначив, що за критичну ситуацію на енергоринку 90% відповідальності несе не Уряд або міністр енергетики, а НКРЕКП. " … Саме там сьогодні, в органі який відповідає максимально, я особисто вбачаю повну безвідповідальність. Всі ці спекуляції на ринку, всі ці незрозумілі рішення, коли депутати виділяють гроші на розрахунки з вами (ВДЕ), але видається певний документ НКРЕКП під назвою "Настанова"… і цією настановою гроші діляться абсолютно по-іншому." - прокоментував він.