Народні депутати із міжфракційного депутатського об'єднання МФО "Чиста енергія - здорове довкілля" відвідали об'єкти відновлюваної енергетики України.

У програмі візиту на Одещину було відвідування сонячної та вітряної електростанцій компаній-учасників УАВЕ — TIU Canada та Elementum Energy. Представники компаній та галузевих асоціацій провели для народних депутатів екскурсію по станціях, продемонстрували як вони функціонують, а також розповіли про проблеми галузі та перспективи розвитку ВДЕ в Україні. 
 
Сонячна електростанція «Гільдендорф Енерджи» групи компаній TIU Canada має потужність 13 МВт, розташована в Одеській області, Лиманському районі, Красносільської с/р. Збудована у 2019 р. На станції встановлено приблизно 38 000 фотоелектричних модулів Risen 330Wp, та 88 інверторів SUNGROW SG-125H, та 5 комплектних трансформаторних підстанцій. Це одна з чотирьох СЕС компанії TIU Canada в Україні.
 
Перша черга вітряної електростанції Дністровська компанії Elementum Energy потужністю 40 МВт введена в експлуатацію 1 травня 2021 р., розташована у Білгород-Дністровському районі, неподалік с. Старокозаче. Друга черга станції (60 МВт) будується. На станції встановлюються вітротурбіни виробництва компанії GE. Кожна з 10 вітротурбін першої черги має потужність 4 МВт, а 11 вітротурбін другої черги — по 5.3-5.5 МВт.
Дністровська ВЕС стала першим проєктом Elementum Energy у вітроенергетиці, портфель сонячних активів — це 28 СЕС, загальною потужністю 536 МВт. Елементум Енерджі (Україна) це найбільша міжнародна компанія на ринку відновлюваної енергетики України, чинні активи якої складають 576 МВт.
 
Олексій Гончаренко, співголова МФО «Чиста енергія - здорове довкілля»:  «Відновлювана енергетика — це безумовно майбутнє нашої держави, майбутнє всього світу. Це енергія, яка виробляється без будь-якого забруднення довкілля, це захист і збереження нашого здоров'я і здоров'я наших дітей. Це єдиний для нас шлях, весь світ іде ним. На жаль, в Україні зараз є величезні проблеми, держава не виконує взяті на себе зобов'язання. Від цього страждає і ця галузь, і в цілому інвестиційний клімат, а без інвестицій не буде розвитку, не буде економіки».
 
Попри кризу в галузі ВДЕ, що триває майже два роки, компанії продовжують розвивати відновлювану енергетику в Україні. Олександр Козакевич, голова УАВЕ: «Розвиток ВДЕ — світовий тренд і один з основних секторів економіки, куди найбільше вкладають кошти. І все, що відбувається із галуззю є індикативом для залучення інвестицій в країну. Якщо втрачається довіра інвестора у ВДЕ до захисту інвестицій в країні, то це одразу сприймається інвесторами в інші сектори економіки як негативний сигнал, що рано чи пізно їх спіткає та сама доля».
 
Поїздка для членів МФО організували представники Української асоціації відновлюваної енергетики, EUEA/Європейсько-Українського Енергетичного Агентства та Української Вітроенергетичної Асоціації - УВЕА в рамках підписаного Меморандуму про співпрацю.