photo 2020 10 08 17 38 25

Сьогодні відбулась спільна прес-конференція за участі представників трьох провідних асоціацій ВДЕ: Української асоціації відновлюваної енергетики, Української вітроенергетичної асоціації та Європейсько-українського енергетичного агентства.

 

Приводом для проведення прес-конференції стало невиконання з боку Уряду положень Меморандуму про взаєморозуміння із виробниками електроенергії з ВДЕ в частині своєчасності і повноти оплат за вироблену електроенергію.

 

В червні 2020 частина виробників "зеленої" енергії підписали з Урядом України Меморандум, згідно якого інвестори погодились  на неприйнятні для себе умови: зниження "зеленого" тарифу в обмін на поетапне погашення боргів та поновлення регулярних, гарантованих законом виплат за електроенергію за новим, зниженим "зеленим" тарифом. На підставі Меморандуму в липні  було прийнято закон №810-ІХ "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії", яким було знижено розмір "зелених" тарифів як для діючих станцій ВДЕ, так і для  тих, що будуть збудовані.

 

Проте зараз виробники електроенергії з ВДЕ вимушені констатувати порушення умов Меморандуму з боку держави. Поточні виплати знову затримують. 1 жовтня було закрито заборгованість за серпень, а рівень розрахунків Гарантованого покупця перед зеленою генерацією за вересень складає лише 27%.

 

Голова УАВЕ Олександр Козакевич відмітив, що є три причини виникнення поточної заборгованості перед виробниками ВДЕ:

  1. Невиконання регулятором (НКРЕКП) умов Меморандуму. Тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії з 1 серпня 2020 року був встановлений не на тому рівні, на якому б дозволив виконувати НЕК "Укренерго" свої обов'язки перед Гарантованим покупцем у повному обсязі.
  2. Неповна оплата тарифу на передачу споживачами, під'єднаними до мережі. Зараз цей рівень розрахунків за даними НЕК "Укренерго" становить близько 80%. Все це є наслідком небажання споживачів сплачувати реальну вартість електроенергії.
  3. Реалізація Гарантованим покупцем близько 2/3 електроенергії на балансуючому ринку.

Також він зазначив, що основним способом погашення 40% накопиченої з березня 2020 року заборгованості є прийняття закону про погашення боргів через випуск ОВДП: "Без цього законопроекту ми в цьому році не дочекаємось оплати боргів, які виникли на початок серпня."