630 360 1493079044 7475 lep foto shutterstock

Українська Асоціація Відновлюваної Енергетики (УАВЕ) –є найбільшою професійною організацією інвесторів галузі енергетики в Україні. Вона об’єднує близько 40% учасників ринку відновлюваної енергетики за показниками встановленої потужності та генерації електричної енергії. Частка фінансових втрат учасників УАВЕ у загальному обсязі ретроспективних знижень перевищить 50%. Тобто саме на нас ляже основний тягар фінансових збитків від зміни політики державної підтримки галузі ВДЕ.

УАВЕ глибоко цінує роботу чинного Уряду з пошуку компромісу з інвесторами в галузь відновлюваної електроенергетики та бажання йти на зустріч їх пропозиціям. Про це свідчать зміни, які були внесені в проект Меморандуму протягом останнього тижня та навіть вже після його розгляду на засіданні Уряду.

Зокрема, в Меморандумі з'явився чіткий графік погашення боргів ДП «Гарантований покупець». А для СЕС потужністю до 1 МВт запропоноване зниження “зеленого” тарифу на рівні 10% замість запропонованих раніше Урядом 15%, тощо.

Строки будівництва нових СЕС за укладеними раніше договорами обмежені 31.07.2020, тобто лише півтора місяці з моменту підписання Меморандуму, в той час як проекти вітроенергетики можуть продовжувати будуватися протягом наступних двох років.

Вважаємо, що умови Меморандуму не можуть бути настільки дискримінаційними по відношенню до виробників електроенергії із сонячного випромінювання. Крім того, положення підписаного Меморандуму не дають права вибору щодо змін умов підтримки, тобто зменшення “зеленого” тарифу не може бути добровільним за згодою інвесторів.

Усвідомлюючи надскладні умови, в яких опинилась галузь відновлюваної енергетики України, УАВЕ прийняла рішення, що може підтримати Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики з Урядом України від 10.06.2020 року за умови подальшого доопрацювання та врахування таких позицій:

  1. Запропоноване Урядом зменшення тарифів на 53% для СЕС, введених в експлуатацію до 01.04.2013, та на 35% для СЕС, введених в експлуатацію з 01.04.2013 до 01.07.2015, замінити на 15 % з дати набрання чинності змін до Закону (за аналогією з пізніше побудованими СЕС) без продовження строку дії РРА.
  1. Аналогічно УАВЕ пропонує застосувати зменшення «зеленого» тарифу для ВЕС, введених в експлуатацію до 01.07.2015, на 7,5% з дати набрання чинності змін до Закону (за аналогією з пізніше побудованими ВЕС) без продовження строку дії РРА.
  1. Запропоноване Урядом зменшенняя тарифів для СЕС, введених в експлуатацію з 01.07.2015 до 01.01.2020, на 15% без продовження строку дії РРА замінити зменшенням “зеленого” тарифу для СЕС встановленою потужністю до 10 МВт на 12,5% з продовженням строку дії РРА на 2 роки, для СЕС встановленою потужністю від 10 МВт - на 15% з продовженням строку дії РРА на 2 роки.

Відмова Уряду від продовження строку дії РРА на 2 роки в обмін на запропоноване зниження “зеленого” тарифу є незначною поступкою, але надважливо для беззбитковості даних проектів та дотримання принципу добровільності.

Впевнені, що нашу позицію щодо змін умов Меморандуму також розділяють виробники електричної енергії з енергії сонячного випромінювання, які не є членами Асоціації.

УАВЕ закликає Верховну Раду, Президента та Уряд не розмінювати залучення переважної частини ринку, яка має дати до 80% запланованої економії від зниження тарифів, до підписання дійсно компромісного недискримінаційного Меморандуму на дрібну додаткову економію коштів та зосередити зусилля на ліквідації незаконних дій органів влади та махінацій на ринку електричної енергії.

Просимо Верховну Раду України залучати нас та колег з інших асоціації для підготовки законопроектів. Сподіваємось, що наші пропозиції будуть відображені в законопроекті, напрацьованому в рамках роботи профільного комітету.