Українська енергетика перебуває у кризовому стані, спричиненому цілим комплексом об'єктивних та суб'єктивних факторів, - від ручного регулювання ринку електроенергії і лобізму окремих фінансово-політичних груп до падіння споживання через “коронакризу”. 

GATE AR 100055

9 червня у КВЦ “Парковий” відбулася прес-конференція на тему “Інвестиційний колапс чи “зелений компроміс”: що обирає Україна?”, організована Українською асоціацією відновлюваної енергетики, Європейсько-українським енергетичним агентством та Українською вітроенергетичною асоціацією. Учасники прес-конференції обговорили найбільш актуальні питання у галузі електроенергетики, а також виклики і загрози, які постануть перед країною у випадку одностороннього перегляду “зелених” тарифів з боку держави та нарощування заборгованості ДП “Гарантований покупець” перед інвесторами у відновлювані джерела енергії (ВДЕ). Вже декілька місяців продовжується складний переговорний процес між урядом та інвесторами у ВДЕ, перспективи якого, з точки зору досягнення компромісу, виглядають неочевидними. 

Олександра Гуменюк, директор Європейсько-українського енергетичного агентства, зазначила, що інвестори у ВДЕ півроку тому звернутися до Центру вирішення спорів при Секретаріаті Енергетичного Співтовариства з проханням виступити посередником у переговорах між ними та Кабміном. Медіаційний процес задля стабілізації ситуації у енергетичній галузі охоплює наступні складові - реструктуризацію “зелених” тарифів, відповідальність за небаланси, фінансова ситуація ДП “Гарантований покупець” та вдосконалення законодавчої бази. 

З вересня минулого року переговорний процес із Кабміном виглядав як відкритий діалог, допоки наприкінці листопада уряд не презентував концепцію законопроекту щодо змін державної підтримки “зеленої” енергетики. Саме тоді інвестори побачили, що жодні їх пропозиції не прийняті, натомість концепція уряду носить ретроспективний характер та закладає величезні ризики та збитки у зв’язку із втратами інвестиційної привабливості великих інфраструктурних проектів та через можливі арбітражі. 

За словами Олександри Гуменюк  результатом затягування переговорів є затримка платежів за “зеленими” тарифами, що є неприйнятим. Вона зазначила, що інвестори надали уряду цілий ряд пропозицій для досягнення домовленостей задля збереження інвестиційної привабливості України та продовження оновлення енергетичної інфраструктури. Інвестори, за словами Гуменюк, наполягають на зустрічі з Президентом України для остаточного вирішення усіх спірних питань.

Аліна Свідерська, директор з розвитку бізнесу Scatec Solar, член ради Європейсько-українського енергетичного агентства, заявила, що запускати “зелені” проекти в Україні надзвичайно дорого через системну корупцію та бюрократію - в інших країнах собівартість проектів може бути вдвічі нижчою. До прикладу, ніде в світі не коштує так дорого підключення до мережі, як в Україні. В свою чергу усі подібні витрати закладаються у “зелені” тарифи, тому їх порівнювати можна тільки порівнюючи одночасно і ризики. На думку Свідерської, відмова уряду від своїх зобов'язань перед “зеленою” енергетикою підірве довіру до України з боку потенційних інвесторів в інші галузі на міжнародній арені.

 

Нарек Арутюнян, засновник Rengy Development, співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики, вказав, що Україні необхідно замістити 10 ГВт амортизованих генеруючих потужностей у найближчі 10 років. Оскільки для приватного капіталу закритий шлях у атомну генерацію, була вибрана стратегія розвитку ВДЕ. Арутюнян зазначив, що податкові платежі від “зеленої” енергетики за останні 10 років склали 93,6 млрд грн, а дотації з державного бюджету для вугільної галузі є співмірними з цим показником і склали 91,2 млрд грн за аналогічний період. Інвестори прийшли у галузь ВДЕ під гарантії держави, виконавши перший план розвитку галузі (досягнення питомої ваги ВДЕ 12% у енергобалансі до 2020 року). Проте нинішні плани уряду в примусовому порядку знизити тарифи стануть серйозним ударом для галузі ВДЕ, що не тільки погіршить інвестиційний клімат, але й зупинить оновлення основних фондів енергетичної галузі, наслідком чого стане необхідність імпорту електричної енергії. Водночас інвестори, які є системними гравцями з довгостроковим горизонтом планування, готові до компромісу з урядом і навіть готові заощадити для держави 60 млрд грн впродовж найближчих 10 років - проте запропонований інвесторами план має схвалити уряд. 

 

Ігор Тинний, співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики, зазначив, що високі “зелені” тарифи спричинені в першу чергами значними ризиками ведення бізнесу в Україні. Окрім того, дорогою є вартість кредитних ресурсів, а можливість реструктуризації інвесторами комерційних кредитів, що буде вимушеним кроком у випадку зниження тарифів, обмежена через постанову НБУ №351, відповідно до якої банкам необхідно формувати 100-відсоткові резерви у випадку реструктуризації кредитів на строк більше року. В той же час Тинний наголошує, що зниження “зелених” тарифів на 15% може призвести до недоотримання бюджетом податкових надходжень у розмірі 250-300 млн євро щороку. 

 

Через ручне регулювання ринку електричної енергії, вказує Тинний, гроші, сплачені споживачами, не доходять до генерації, а переважно залишаються у трейдингових компаній. Окрім того, через корупційні схеми на ринку електроенергії збитки держави за підсумками 2019 року склали не менше 4 млрд грн. Тинний заявив, що у всіх проблемах енергетичної галузі наразі намагаються звинуватити “зелену” генерацію, яка, на відміну від традиційної, позбавлена корупційної складової на закупівлях палива та є найбільшим платником податків серед генерацій. Криза у енергетичному секторі поглиблюється, проте не приймається жодних необхідних рішень щоб стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії, вважає Тинний.

Модерував прес-конференцію Сергій Євтушенко, співзасновник і керівний партнер UDP Renewables, член УАВЕ.

Попри негативні сценарії, які окреслили інвестори у ВДЕ у випадку відсутності домовленостей з Кабміном України, вони висловлюють надію за успішне завершення переговорного процесу, завдяки чому можна буде подолати кризу в електроенергетиці та уникнути позовів до міжнародних арбітражів. 

 

Відеозапис прес-конференції можна подивитися за посиланням