У проекти відновлюваної енергетики в Україні було інвестовано близько $10 млрд євро станом на кінець 2019 року, з яких $6,2 млрд було залучено протягом 2018-2019 років.

Про це повідомляється у матеріалі  голови УАВИ Олександра Козакевича для RenewableEnergyWorld.

«Станом на кінець 2019 року майже 10 мільярдів доларів було інвестовано у ВДЕ (6,2 мільярди доларів лише у 2018-2019 роках), що робить галузь однією із ТОП п’ятірки секторів за обсягом інвестицій в економіку України», - йдеться у статті.

Загальна потужність альтернативної енергетики зросла з 999 МВт у 2015 році до 6,8 МВт на кінець 2019 року. Найбільший приріст потужності спостерігається у сонячній енергетиці.

yaya 14407

 

Довіра інвесторів допомогла Україні наблизитись до зміни стратегічного балансу енергетичного ринку, поступово переорієнтуючи його на відновлювані джерела та зменшуючи залежність від імпорту енергоресурсів.

У проекти ВДЕ інвестували кошти місцеві та іноземні інвестори з Австрії, Бельгії, Канади, Китаю, Великобританії, Норвегії, Туреччини та США. Проекти фінансувалися провідними міжнародними установами та банками, зокрема ЄБРР, Корпорацією приватних інвестицій США та іншими.

«Протягом останніх чотирьох років податки та збори, зібрані з сектору відновлюваної енергетики до державного бюджету, становили майже 2,7 мільярда доларів (67 мільярдів гривень за даними Державної податкової служби), що зробило цей сектор одним з найбільших платників податків в Україні,» - зазначається у матеріалі.

Проте зміна законодавства, яким регулюється робота сектору ВДЕ, може зіпсувати сформований інвестиційний клімат. Козакевич зазначає, що розвиток зеленої економіки потребує тісної співпраці між бізнесом, урядом та широкою громадськістю.

«Однак, якщо уряд лише прагне, щоб бізнес закрив діру в бюджеті, не вживаючи заходів для подальшого проведення реформ, то інвестиційний бум може незабаром перетворитися в інвестиційний провал України», підкреслено у статті.