Від 3 квітня у ЗМІ шириться інформація про проєкт Постанови Кабінету Міністрів України, яка передбачає ліквідацію державного підприємства «Гарантований покупець» та визначає державне підприємство «НАЕК «Енергоатом» гарантованим покупцем електроенергії з 1 травня 2020 року.

 

Зараз ринок електричної енергії України перебуває в кризовому стані. Ця криза була прогнозована багатьма експертами від початку його функціонування, а з початком світової економічної кризи, спричиненої пандемією коронавірусу, лише поглибилась. Ситуація погіршується ще й відсутністю очільника Мінекоенерго та затягуванням процесу його призначення. Функціонування ключових державних компаній опинилось під загрозою. Гарантований Покупець та Укренерго загрузли в боргах, що дестабілізує роботу Енергоатома та виробників з ВДЕ. За перший квартал 2020 Гарантований покупець заборгував Енергоатому близько 3 млрд грн, а виробникам з ВДЕ — 3,5 млрд грн. Своєю чергою, борг Укренерго перед Гарантованим покупцем сягнув 5,7 млрд грн. Накопичена заборгованість за виконання ПСО ставить під загрозу стабільну безпечну роботу Енергоатому та виконання ним та виробниками з ВДЕ своїх зобов’язань перед державою, працівниками, кредиторами (у т.ч. державними банками) та контрагентами.

 

На фоні ситуації, що склалася, необдумані та неузгоджені пропозиції такі, як ліквідація ДП «Гарантований покупець», спричинять катастрофічні наслідки для всіх виробників електроенергії, які зобов’язані виконувати ПСО. Така пропозиція виглядає як спроба заморозити накопичені борги подібно тим, які виникли та досі не погашені ДП «Енергоринок» в результаті переходу на нову модель ринку електричної енергії.

Проект енергетичної безпеки USAID (ESP) розглянув проєкт постанови про ліквідацію «Гарантованого покупця» та надав свої критичні висновки та рекомендації.

 

«Поглиблений аналіз галузевої практики та чинного законодавства, проведений аналітичною командою ESP, демонструє, що поспішна ліквідація ДП «Гарантований покупець» та надання функцій гарантованого покупця ДП «Енергоатом» матимуть дуже серйозні наслідки для функціонування оптового ринку електричної енергії.

Це може призвести до краху ринку та неможливості виконання спеціальних обов’язків (PSO), особливо з огляду на те, що ринок електричної енергії перебуває в критичному періоді внаслідок пандемії коронавірусу», — зазначається у висновку ESP на сторінці Facebook.

 

Серед причин, зазначених у висновку:

- Надання функцій гарантованого покупця учаснику гуртового ринку порушує незалежність оператора спеціальних обов’язків, що може призвести до невиконання призначених функцій. ДП «Енергоатом» матиме конфлікт інтересів при розподілі коштів на виконання спеціальних обов’язків, особливо за наявності фінансового дефіциту або затримки коштів.

- Введення нового фінансового PSO без належного опрацювання, перш ніж в Україні буде створений добре регульований, функціонуючий та прозорий ринок двосторонніх договорів, може призвести до краху ринку «на добу наперед». Це також збільшить поточну концентрацію ринку електричної енергії та зменшить його прозорість. У зв'язку з цим, нещодавнє формування цін на ринку «на добу наперед», коли ДП «Енергоатом» фактично встановлював ціну з дуже високими заявками на рівні, що наближається до цінових обмежень, є тривожним показником можливих ризиків для ринку, а отже, і для споживачів електричної енергії.

- Адміністрування спеціальних обов’язків для населення вимагає незалежної та об'єктивної оцінки розміру щомісячної підтримки домогосподарств для кожного постачальника універсальних послуг (ПУП), виходячи з енергетичних профілів та споживання домогосподарств.

 

УАВЕ погоджується і підтримує висновок ESP, що перекладання всіх ПСО на Енергоатом може мати серйозні наслідки для функціонування ринку електричної енергії. Разом з тим, ми вважаємо доцільним перекласти ПСО для населення з Гарантованого покупця на іншого учасника ринку. Гарантований покупець створювався для забезпечення виконання спеціальних обов’язків зі збільшення частки електричної енергії, виробленої з ВДЕ, а покладання на нього інших спеціальних обов’язків зменшує його ліквідність, що в умовах недосконалості ринку електричної енергії призвело до поточної кризової ситуації.