Тариф «Укренерго» необхідно підвищити – голова Української асоціації відновлюваної енергетики

Kozakevych

Тариф на передачу електроенергії НЕК «Укренерго» необхідно підвищити для забезпечення беззбиткової роботи підприємства та виконання зобов’язань перед виробниками енергії за «зеленим» тарифом.  

Про це заявив голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олександр Козакевич у колонці для Kosatka.Media.

Через зниження цін на електроенергію на ринку «на добу наперед», прибуток ДП «Гарантований покупець» різко знизився, і тепер підприємство не в змозі у повному обсязі здійснювати виплати за «зеленим» тарифом. Для компенсації дефіциту бюджету ДП, НКРЕКП зобов'язала «Укренерго» виплатити підприємству 4 млрд гривень за січень та лютий.

«Очевидно, що у НЕК немає таких грошей. 4 млрд гривень — це майже половина від усіх 8,6 млрд грн, які, за розрахунками, «Укренерго» мав отримати за рік», - пише Козакевич.

Для гарантування фінансової стабільності системного оператора та виконання законодавчих зобов'язань, голова УАВЕ пропонує збільшити діючий тариф на передачу електроенергії «Укренерго».

 «Кардинально вплинути на ситуацію досить просто: необхідно підвищити тариф НЕК «Укренерго», щоб у компанії з'явилися гроші для виконання покладених зобов'язань», - пропонує Козакевич.

Він також зазначив, що різкий перегляд «зелених» тарифів може зіпсувати інвестиційний клімат України.

«Інвестиції потрібні не тільки для «зеленої» енергетики. Необхідно розвивати балансуючі потужності — адже наші давно застаріли.

Але, якщо ми зруйнуємо вже створені сприятливі умови для інвестицій — в сторону України ніхто не буде дивитися ще довгі роки», - підкреслює голова УАВЕ.

Джерело: Kosatka.Media