На полігоні твердих побутових відходів Маріуполя запустили першу чергу біогазової станції потужністю 1,2 МВт.

Проект у Лівобережному районі міста реалізувала Група компаній «Укртепло».

Біогазова станція дозволить істотно зменшити ризик виникнення пожеж на сміттєзвалищі. «У повітря не потраплятимуть небезпечні токсичні речовини, - зазначають у компанії. - Також менше токсинів накопичуватиметься у ґрунті навколо полігону».

В проект інвестували понад 2 млн євро.

Незабаром у Маріуполі введуть в експлуатацію другу чергу біогазової станції, зауважує він, додаючи що загалом об’єкт вироблятиме понад 10 млн кВт-год електроенергії щороку.

«Україна входить в десятку найбільш засмічених країн світу: на кожного українця припадає понад 8,5 тонн відходів щороку, з яких переробляється лише 3%, – зазначив засновник групи компаній «Укртепло» Іван Надєїн. - Виробництво електроенергії з побутових відходів - це класичний win-win, коли інвестор вкладає кошти, а вигоду отримає і підприємство, і місцева громада разом з усією країною - це нові робочі місця, додаткові доходи для бюджету, чисте навколишнє середовище».

Біогазова станція у Маріуполі стала другою для компанії «Укртепло». Перший об’єкт почав працювати у 2017 році у Рівному на місцевому полігоні твердих побутових відходів. Біогазова станція у Рівному щороку видобуває 3-4 млн куб біогазу, з якого генерують понад 4 млн кВт⋅год електроенергії. 

Джерело: Екотаун