Українська асоціація відновлюваної енергетики (УАВЕ) виступає за відміну рішення Окружного адміністративного суду Києва про призупинення дії постанов НКРЕКП №954 та №955 від 7.06.2019 р, якими встановлені тарифи для Укренерго на передачу електроенергії та послуги диспетчерського управління, так як воно призведе до невиплат виробникам електричної енергії з відновлюваних джерел (ВДЕ). Такі дії будуть порушенням Закону України, який гарантує викуп всього обсягу такої електроенергії, призведуть до погіршення інвестиційного клімату в країні та порушення зобов’язань перед вітчизняними і міжнародними кредиторами (ЄБРР тощо).

В галузь відновлюваної енергетики за останні 5 років вкладено 2,5 млрд. євро. Більшість з об’єктів кредитовані у вітчизняних чи міжнародних фінансових установах. Невиплати “зеленого” тарифу призведуть до зупинки будівництва нових об’єктів та порушення зобов’язань перед фінансовими інституціями, що фактично заморозить розвиток галузі відновлюваної енергетики та представить Україну у міжнародному колі як ненадійного партнера, який не може дотримуватися зобов’язань, які на себе бере.

Як тимчасове рішення, вважаємо, що НКРЕКП повинно терміново прийняти повторні рішення щодо призначення тарифів для Укренерго на передачу електроенергії та послуги диспетчерського управління.

Нагадаємо, що УАВЕ та більшість учасників ринку виступала за перенесення запуску нового ринку електроенергетики через технічні, організаційні та фінансові ризики, які не усунули до дати впровадження реформи.