Parubiy

Держенергоефективності, Українська асоціація відновлюваної енергетики (УАВЕ) та Громадська спілка “Українська вітроенергетична асоціація” звернулися до Голови Верховної Ради України з проханням винести на голосування в парламенті проект Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку конкурентного виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії” (реєстр. № 8449-д) від 05.12.2018 (далі – «законопроект»).

Вони наголосили на тому, що ринок відновлюваної енергетики потребує термінових змін в системі стимулювання розвитку галузі. Відсутність необхідних, актуальних змін в системі стимулювання розвитку електроенергетики з відновлюваних джерел енергії в Україні становить загрозу подальшому розвитку сектору через високу ймовірність порушення гарантій інвесторам (можливі неплатежі, ретроспективне урізання діючих «зелених» тарифів), що в свою чергу призведе до погіршення інвестиційної привабливості як самої галузі відновлюваної енергетики, так і країни загалом. Без зазначених змін збільшується ймовірність не виконання міжнародних зобов'язань України перед Європейським Енергетичним Співтовариством щодо посилення розвитку відновлюваної енергетики, зобов'язань щодо скорочення викидів парникових газів відповідно до Паризької кліматичної угоди, а також недосягнення національних цілей щодо збільшення частки відновлюваних джерел в енергобалансі країни, які визначені Енергетичною стратегією до 2035 року.

Прийняття проекту Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку конкурентного виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії” (реєстр. № 8449-д) сприятиме уникненню непрогнозованого збільшення фінансового навантаження на ринок електричної енергії, зумовленому зростанням потужностей відновлюваної енергетики, введених за поточних умов стимулювання. Наголошуємо, впровадження запропонованих в законопроекті конкурентних інструментів (аукціонів) на отримання можливості реалізації проектів відновлюваної енергетики забезпечить довгострокову впевненість інвесторів у секторі та зменшення вартості екологічно чистої електричної енергії для кінцевого споживача.

З текстом листа можна ознайомитися тут