Сьогодні, 27 лютого, на відкритому засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), прийнято рішення знизити "зелені" тарифи для виробників електричної енергії з альтернативних джерел. Для виробників електроенергії з енергії сонячного випромінювання (наземні установки, введені в експлуатацію до 31 березня 2013 року) величина "зеленого" тарифу знижена на 55%, для інших виробників з альтернативних джерел – на 50%.

У НКРЕКП пояснюють, що коригування тарифів проведено в рамках тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії, введених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 36-р. Однак насправді відбувається це з порушенням чинного законодавства, оскільки механізм державного стимулювання відновлюваної енергетики чітко визначений. Законом України "Про електроенергетику" держава гарантує незмінність умов стимулювання для суб'єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії. Щомісячно величини "зелених" тарифів мають коригуватися у зв'язку зі зміною офіційного курсу євро. Протягом п'яти місяців у період з вересня 2014 по січень 2015 року такі коригування не здійснювалися, фактично позбавляючи інвесторів можливості виконати свої фінансові зобов'язання за кредитними договорами з фінансовими установами.

Сьогодні ж, в той час, коли національній безпеці загрожує енергетична залежність, держава свідомо відмовляється від розвитку перспективної безпаливної та екологічно безпечної галузі відновлюваної енергетики, підриваючи довіру інвесторів та нехтуючи інвестиційною привабливістю сектора.

Розвиток сфери відновлюваної енергетики визначений пріоритетним для держави Енергетичною Стратегією України до 2030 року та Національним планом дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року. Він також є зобов'язанням України за Договором про приєднання до Енергетичного співтовариства (рішення Ради Міністрів Енергетичного Співтовариства D/2012/04/MC-EnC "Про впровадження Директиви 2009/28/ЕС і внесення змін до Статті 20 Договору про заснування Енергетичного Співтовариства"). Непослідовність державної політики здатна завадити реалізації прагнення України до створення незалежного, конкурентоздатного та недискримінаційного енергетичного сектора та негативно вплинути на імідж країни в цілому.

 Публікація за посиланням.