Асоціації ВДЕ звернулись до Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради України щодо ряду позицій проєкту Закону №9011-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України».

Так, з 8 по 11 травня 2023 року представники Асоціацій ВДЕ приймали участь у роботі робочої групи при НКРЕКП разом з представниками Міністерства енергетики України, НЕК «Укренерго», Гарантованого покупця, Проєкту USAID з енергетичної безпеки та ін. щодо напрацювання правок до проєкту Закону №9011-д.

По ряду позицій не було досягнуто компромісу. Більш того, можливо подання правок до другого читання проєкту Закону, які приведуть до погіршення становища виробників електроенергії з ВДЕ (Виробники з ВДЕ) та інвесторів у відповідні проєкти.

У листі Асоціації наголосили на нормах законопроєкту, що потребують доопрацювання, зокрема:
- надання виробникам ВДЕ права здійснювати реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт об’єктів ВДЕ із збереженням «зеленого» тарифу за умови не перевищення встановленої потужності об’єкту, незалежно від періоду здійснення такої реконструкції, реставрації, капітального ремонту.
- врегулювання небалансів та відповідальності за них балансуючої групи Гарантованого покупця і виробників ВДЕ;
- надання можливості виробникам з ВДЕ, які працюють за «зеленим» тарифом виходити з балансуючої групи Гарантованого покупця та повертатися до неї, так й переходити на feed-in premium з можливістю повернутися до системи «зеленого» тарифу;
- продовження дії договорів на приєднання, що були чинні станом на 24 лютого 2024, з подовженням терміну дії або видачі нових технічних умов;

Детальніше у листі.