23 лютого відбулась робоча нарада юридичних консультантів Асоціацій ВДЕ із керівниками юридичних департаментів НКРЕКП, НЕК Укренерго та Гарантованого покупця щодо застосування нормативних актів НКРЕКП в частині відповідальності виробників ВДЕ за небаланси з урахуванням рішення Верховного суду від 08.09.2022 у справі № 640/4069/21.

Відкриваючи зустріч, очільник Гарантованого покупця Артем Некрасов зазначив, що наразі є проблемним питання щодо підписання актів приймання-передачі частки відшкодування вартості врегулювання небалансу електричної енергії Гарантованого покупця та актів-коригування до них з боку частини Виробників ВДЕ, а також не підписання з вересня 2022 року актів прийому-передачі послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, що надається Гарантованим покупцем Оператору системи передачі.

Представники Асоціацій ВДЕ зазначили, що вищезазначені проблеми з підписанням актів, в першу чергу, покликані невизначеністю регуляторного середовища щодо відповідальності за небаланси у зв’язку з дією судового рішення від 08.09.2022 та відсутністю сформованої позиції НКРЕКП щодо вирішення цієї проблеми. На жодне із звернень Асоціацій ВДЕ відповіді від НКРЕКП не отримано.

Юридичні радники Асоціацій ВДЕ констатували, що законодавство України передбачає відповідальність органів державної влади за наслідки прийняття нормативно-правових актів, що визнані протиправними, навіть у тому випадку, коли такий акт втрачає чинність після вступу рішення суду  в законну силу. Відтак, шкода, завдана учасникам ринку електроенергії  за час дії такого незаконного акту, повинна бути відшкодована.

Представниками Асоціацій ВДЕ було запропоновано спільно знайти компромісний механізм компенсації збитків та визнати право Виробників ВДЕ на відшкодування збитків у вигляді переплати за небаланси, які були заподіяні під час дії скасованої формули.

Представники НКРЕКП висловили однозначну позицію, що Регулятор немає законних підстав створити механізм відшкодування шкоди Виробникам ВДЕ, спричиненої рішенням, яке визнано судом протиправним та нечинним. Як зазначили представники Регулятора рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 16 липня 2021 року у справі № 640/4069/21, яким визнано протиправним та нечинним підпункт 8 пункту 1 Змін до постанови НКРЕКП 26.04.2019  № 641, набрало чинності з моменту прийняття постанови про задоволення касаційної скарги  Верховного Суду України 08 вересня 2022, та не містить вимог щодо компенсації збитків в результаті визнання його протиправним.

Представники НЕК Укренерго підтримали позицію НКРЕКП та запропонували шукати компроміси у майбутній формулі небалансів, розгляд якої має відбутися на майданчику НКРЕКП найближчим часом.

За підсумками зустрічі  жодних рішень щодо врегулювання проблемних питань ухвалено не було. Втім, Асоціації ВДЕ продовжуватимуть роботу задля досягнення компромісу з НКРЕКП та відновлення справедливості у питанні відшкодування збитків виробників ВДЕ.