1q

Сьогодні другий день нового кварталу, і підсумки виконання Урядом Меморандуму про взаєморозуміння із інвесторами у відновлювану енергетику у 1 кварталі далеко невтішні. На початку березня 2021 року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, підбиваючи підсумки роботи на прес конференції “Рік роботи Уряду”, заявив, що Україна не збирається порушувати умови Меморандуму та буде розраховуватись з виробниками ВДЕ, хо7ч із затримкою. Проте поточні розрахунки не здійснюються в повному обсязі, а зобов'язання по погашенню заборгованості 2020 року не виконано навіть на половину.  

 

Щодо погашення заборгованості 

За умовами Меморандуму, виробники ВДЕ мали отримати оплату 40% заборгованості або 8,96 млрд грн у 4 кварталі 2020 року. Решта 60% заборгованості має бути сплачена рівними частинами протягом 2021 року по 15% або по 3,36 млрд грн щоквартально.  Таким чином, станом на 31 березня виробники  ВДЕ мали отримати 12,32 млрд грн або 55% заборгованості. 

 

Для забезпечення виконання Меморандуму та погашення заборгованості  перед виробниками ВДЕ, накопиченої станом на серпень 2020 року, оператору системи передачі НЕК "Укренерго" були надані державні гарантії під отримання кредитів у трьох державних банках: Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк. Разом з тим, 16 січня 2021 НКРЕКП було видано “настанову” для ДП “Гарантований покупець” використати кошти, отримані від НЕК “Укренерго”, не для розрахунків виключно із виробниками ВДЕ як передбачалося при наданні державних гарантій НЕК “Укренерго”, а розподілити їх із ДП “НАЕК “Енергоатом” в пропорції 50%/50%. Зазначимо, що такий документ як “настанова” не має юридичної сили, але розрахунки із виробниками електроенергії відбуваються саме згідно з цією “настановою”. 

 

4 лютого 2021 року ДП “Гарантований покупець” розпочало погашення заборгованості за електроенергію 2020 року.  Виробники ВДЕ, як і ДП “НАЕК “Енергоатом”,  у 1 кварталі 2021 року отримали 4,63 млрд грн. Таким чином,  фактичний рівень погашення заборгованості перед виробниками ВДЕ складає  37,6% від обіцяного.

 

Але 37,6% оплати заборгованості отримали не всі виробники ВДЕ: ДП “Гарантований покупець” не визнає борги перед тими виробниками ВДЕ, які звернулися до суду щодо стягнення заборгованості, пені та штрафів згідно з наявними Договорами. 

 

Щодо поточних розрахунків 

Станом на 1 квітня 2021 року рівень розрахунків за жодний із місяців поточного року не сягнув 100%. Цього і не могло відбутися, оскільки тариф на послуги з передачі електроенергії не включає в повному обсязі витрати на послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел. Така ситуація склалася через норму Закону 810-ІХ якою встановлено, що не менше 20% коштів для розрахунків із ВДЕ мають бути передбачені у держбюджеті. Але в держбюджеті на 2021 рік таких видатків не передбачено, а НКРЕКП в свою чергу, не помітивши цього, зменшила витрати НЕК “Укренерго” на відповідну прогнозну суму (11,35 млрд грн), в черговий раз встановивши тариф на послугу з передачі електроенергії на економічно необгрунтованому рівні. 

 

Щодо інших положень Меморандуму

Згідно з умовами Меморандуму, державні органи влади не мають допускати погіршення умов провадження господарської діяльності виробниками ВДЕ. Разом з тим, незважаючи на виконання виробниками ВДЕ умови збільшення розміру частки відповідальності за небаланси ДП “Гарантований покупець”, спричинені відхиленням прогнозних показників виробітку електричної енергії від фактичних, на початку року НКРЕКП змінило підхід до розрахунку  небелансів. Згідно з новою формулою, виробники несуть фінансову відповідальність не лише за свої похибки в прогнозуванні виробітку електричної енергії, але й за торгові небаланси ДП “Гарантований покупець”, на що не впливають виробники, але що значно збільшує їх витрати на таку послугу.

 

Крім того, Меморандумом закріплено положення, згідно з яким Державні органи України визначать та затвердять річні квоти підтримки протягом двох місяців з дня набрання чинності Законом про домовленості, а також забезпечать проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки до кінця 2020 року. Проте останні заяви в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка свідчать про те, що аукціони взагалі не будуть проводитись. Водночас інших дієвих механізмів стимулювання розвитку ВДЕ не було запропоновано. Аналогічний стан справ і з конкурсними процедурами на будівництво нової (високоманевревої) генеруючої потужності та на виконання заходів з управління попитом, зокрема, стимулювання будівництва систем накопичення енергії. 

 

Слід зазначити, що незважаючи на зміну нормативно-правової бази, необхідної для визначення порядку компенсації за невідпущену виробниками ВДЕ електричну енергію в результаті виконання команд НЕК “Укренерго” на обмеження видачі потужності, які почали надаватись з 2019 року, досі не було здійснено жодної оплати виробникам ВДЕ за надання такої послуги як того вимагає закон. 

 

Маємо констатувати, що положення Меморандуму Урядом України не виконуються, що фактично призвело до зупинки розвитку галузі відновлюваної енергетики в Україні. На жаль, ми спостерігаємо лише декларативні заяви Уряду на міжнародному рівні про приєднання України до Green Deal, створення власного Зеленого курсу, декарбонізацію економіки, прибваливі умови для інвестицій в країну, тощо. В реальності ми бачимо ошуканих інвесторів, неспроможність чи небажання влади побороти корупцію в енергетиці та вирішити глибинні проблеми ринку, політичний тиск на галузь ВДЕ та лобіювання привілеїв для олігархічних промислових груп.