4 лютого Гарантованим покупцем було оприлюднено інформацію про початок погашення заборгованості перед виробниками ВДЕ, накопиченої до 1 серпня 2020 року. За інформацією від  ДП “Гарантований Покупець” виробникам ВДЕ було перераховано 0,9 млрд грн, ДП НАЕК “Енергоатом” - також 0,9 млрд грн. Так би мовити почали виконувати “настанову” НКРЕКП.

 

Можливість розпочати виплату заборгованості з’явилась у Гарантованого Покупця завдяки наданню державних гарантій НЕК “Укренерго” на залучення кредитів від державних банків для погашення заборгованості перед виробниками ВДЕ.

За інформацією, наявною в УАВЕ, оплати почали надходити на рахунки виробників ВДЕ починаючи з 4 лютого. Проте частина виробників станом на кінець дня 8 лютого так і не отримала жодної гривні в рахунок погашення простроченої заборгованості.

 

Такі дії дають підстави припустити, що Гарантований Покупець застосовує певні критерії при розподілі коштів між виробниками ВДЕ, що в свою чергу є дискримінацією. Враховуючи дані обставини, також залишається під питанням чи дійсно виробникам ВДЕ було перераховано заявлені 0,9 млрд грн або ж цей транш фактично був меншим.

УАВЕ надіслала запит до Гарантованого Покупця з проханням надати інформацію щодо фактично проведених розрахунків із погашення заборгованості перед виробниками ВДЕ та критеріїв, за якими проводились або не проводились такі розрахунки. Сподіваємось на швидку відповідь та на те, що невиплата заборгованості частині виробників була бухгалтерською помилкою, а не зловживанням з боку Гарантованого Покупця.

 

Повний текст листа доступний за посиланням.

 

Нагадаємо, що згідно зобов’язань, які взяла на себе держава в особі Кабінету Міністрів України, підписавши Меморандум про взаєморозуміння, 40% боргу, накопиченого до 1 серпня 2020 року, виробники ВДЕ мали отримати до кінця 2020 року. Дане зобов’язання було порушено - перші виплати розпочались тільки в лютому 2021 року і склали менше 4% від суми заборгованості і то не для всіх.