Провідні профільні асоціації ВДЕ - Українська асоціація відновлюваної енергетики, Українська вітроенергетична асоціація та Європейсько-Українське енергетичне агентство - звернулись до голови НКРЕКП Валерія Тарасюка з пропозицією зняти з розгляду питання "Про прийняття рішення НКРЕКП щодо врегулювання заборгованості на ринку електричної енергії" на засіданні, що відбудеться завтра, 13 січня 2021 року.

Проєктом рішення пропонується доповнити Постанови НКРЕКП № 2874, 2875, 2876 від 31 грудня 2020 року положенням про те, що кошти, отримані ДП "Гарантований покупець" від НЕК "Укренерго" в рамках кредитів, наданих АТ "Ощадбанк", АБ "Укргазбанк", АТ "Державний експертно-імпортний банк України" , повинні спрямовуватись на погашення заборгованості, яка склалась у 2020 році, перед суб'єктами господарювання, які виробляють електричну енергію (крім заборгованості перед суб'єктами господарювання, які виробляють електричну енергію з альтернативних джерел, що утворилася станом на 01 серпня 2020 року), та яка має бути відшкодована шляхом оформлення ОВДП.

У своєму спільному листі асоціації зазначають, що приймаючи зазначений проєкт рішення НКРЕКП діє всупереч нормам законодавства та з перевищенням повноважень, встановлених законом, а саме:

 

1. Необґрунтованість позиції НКРЕКП щодо виключення заборгованості, що утворилась перед  виробниками ВДЕ станом на 01 серпня 2020 року , з обсягу заборгованості, що буде погашатись ДП "Гарантований покупець" за рахунок залучених НЕК "Укренерго" коштів.

Верховна  Рада України  Законом №1006-ІХ фактично визначила альтернативний раніше визначеному у Законі 810-ІХ спосіб відшкодування заборгованості ДП "Гарантований покупець" перед виробниками ВДЕ. Відповідно до теорії права та застосування норм права у випадку наявності колізії застосовується акт, виданий пізніше. Тобто правовідносини з погашення заборгованості перед виробниками з ВДЕ застосовуються норми права, прийняті пізніше, а саме норми Закону №1006-ІХ.

        2. Перевищення НКРЕКП власних зобов'язань при встановленні для ДП "Гарантований покупець" напрямів погашення заборгованості.

НКРЕКП здійснює державне регулювання "ДП "Гарантований покупець" в межах повноважень, визначених законом України "Про ринок електричної енергії"  та іншими актами законодавства. Проте жодним із законодавчих актів НКРЕКП не надано повноваження встановлювати ДП "Гарантований покупець" напрями та пріоритетність використання коштів, що надійдуть як погашення заборгованості за надані послуги в межах виконання спеціальних обов'язків для забезпечення загальносуспільних інтересів. ДП "Гарантований покупець" самостійно здійснює контроль за використанням коштів на підставі платіжних документів.

 

Обґрунтування позицій асоціації детальніше у листі.