lank

                      вих № 05.01/21

                      від  05.01.2021р.

                                                                                                                                                            Прем’єр-міністру України

                                                                                                                                                            Шмигалю Д.А.

                                                                                                                                               Копія:  в.о. Міністра енергетики України

                                                                                                                                                             Вітренко Ю. Ю.

 

 

 

Шановний Денисе Анатолійовичу !

  

Українська асоціація відновлюваної енергетики (далі – УАВЕ) висловлює Вам свою повагу та повідомляє про продовження тиску на галузь відновлюваної електроенергетики з боку Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП, Регулятор, Комісія), що фактично свідчить про цілеспрямовані дії по доведенню до банкрутства понад 900 компаній виробників електричної енергії з ВДЕ.

Після підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики в Україні, НКРЕКП кожним своїм рішенням, яке стосується фінансування чи умов провадження господарської діяльності виробників з ВДЕ, порушувала досягнуті домовленості.

Як наслідок, НЕК «Укренерго» протягом 2020 року був не в змозі розраховуватись з ДП «Гарантований покупець» за послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії своєчасно та в повному обсязі через встановлення Регулятором тарифу на послугу з передачі електричної енергії на низькому економічно необґрунтованому рівні.

На 2021 рік дефіцит тарифу на послугу з передачі електричної енергії для покриття витрат на послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії та на послугу із зменшення навантаження виробником, який здійснює продаж електричної енергії за «зеленим» тарифом або за аукціонною ціною, орієнтовно складе близько 15 млрд грн без ПДВ, 11,5 з яких НКРЕКП наполегливо вимагає від Уряду включити до видатків Державного бюджету України на відповідний рік.

Разом з тим, Регулятор стоїть на порозі прийняття регуляторного рішення (внесення змін до постанови НКРЕКП від 26.04.2019 № 641), яким в супереч Закону України «Про ринок електричної енергії» забезпечить закріплення боргу перед виробниками з ВДЕ безпосередньо за Державним бюджетом та перекладе відповідальність за торгову діяльність Гарантованого покупця на виробників з ВДЕ (детально викладено в листі від 23.12.2020 № 23.12/20-01).

Особливу Вашу увагу хочемо зосередити на спробі НКРЕКП 31 грудня 2020 року прийняти чергове одіозне рішення щодо розподілу Гарантованим покупцем коштів, отриманих від НЕК «Укренерго», які будуть залучені останнім в рамках кредитів від державних банків, між виробниками електричної енергії. Так, Регулятор запропонував ДП «Гарантований покупець» спрямовувати зазначені кошти на погашення будь-якої заборгованості, що виникла у 2020 році перед виробниками електричної енергії, крім заборгованості перед суб’єктами господарювання, які виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії, що утворилася станом на 01 серпня 2020 року.

Слід зазначити, що саме НКРЕКП створила умови для накопичення заборгованості Гарантованого покупця перед виробниками з ВДЕ, як і перед іншими виробниками, в наслідок встановлення економічно необґрунтованого тарифу на послугу з передачі електричної енергії, бездіяльності щодо вчасного коригування такого тарифу та ліквідації маніпуляцій з продажем величезних обсягів електричної енергії ТЕС та ТЕЦ й з її подальшим спекулятивним перепродажем окремими трейдерами.

І зараз Комісія планує перекласти відповідальність за свої рішення на Уряд, хоча завжди висловлювала підтримку у погашенні заборгованості перед виробниками з ВДЕ за рахунок кредитних коштів, запевняючи, що їх повернення буде відбуватись за рахунок тарифних коштів НЕК «Укренерго».

Хоча рішення Регулятора щодо схвалення кредитних угод прийняті без будь-яких додаткових умов щодо напрямків їх використання, на засіданні Комісії, що відбудеться 06 січня 2021 року, планується повторно розглянути пропозиції щодо запровадження таких умов.

УАВЕ та її учасники переконані, що здебільшого саме безвідповідальне ставлення НКРЕКП до досягнутих домовленостей, призвело до їх невиконання. Подальший тиск на виробників з ВДЕ, зокрема прийняття заангажованих дискримінаційних рішень, що суперечать предмету та духу Меморандуму, буде розцінений як порушення та остаточна відмова Держави від взятих на себе зобов’язань перед інвесторами. В свою чергу, такі дії Держави стануть підставою для численних судових та арбітражних позовів та призведуть до багатомільйонних збитків.

Враховуючи зазначене, просимо Вас вжити заходів щодо недопущення прийняття рішень НКРЕКП, що порушують умови Меморандуму, зокрема, в частині забезпечення повної та своєчасної поточної оплати Гарантованим покупцем виробникам з ВДЕ за відпущену ними електричну енергію та використання залучених кредитних коштів від державних банків для погашення 40 % заборгованості, що утворилась станом на 01 серпня 2020 року.