інтерфакс

Провідні галузеві асоціації Українська асоціація відновлюваної енергетики, Українська вітроенергетична асоціація, Європейсько-Українське енергетичне агентство та Асоціація сонячної енергетики України  підвели підсумки 2020  року для зеленої енергетики та дали оцінку виконанню держави її зобов'язань в ході пресконференції сьогодні, 17 грудня.

 

2020 рік видався для галузі роком виживання: Криза неплатежів, ретроспективне зниження "зеленого" тарифу, невиконання Урядом та НКРЕКП Меморандуму та законів, політичний тиск. І це далеко неповний перелік проблем. Наступний рік також виглядає неоптимістично для відновлюваної енергетики.  

 

Олександр Козакевич, голова Української асоціації відновлюваної енергетики, виступаючи на заході зазначив, що якщо з кінця 2019 року почалися дискредитаційні розмови про зелену енергетику, про розмір "зеленого" тарифу, приналежність активів лише олігархічним групам,  то вже у  2020-му розпочався шантаж з боку держави - неплатежі за вироблену електроенергію з відновлюваних джерел. В законі чітко і прозоро прописано, що основним джерелом для виплат за “зеленим” тарифом є тариф на передачу електроенергії НЕК "Укренерго". З початку року цей тариф не відображав тих витрат, які мав би понести оператор системи передачі для забезпечення  послуги із збільшення частки електричної енергії з відновлюваних джерел. "Рішення по встановленню тарифу було від початку упередженим, воно було спрямовано на захист, на нашу думку, лише певного кола споживачів електроенергії", - пояснив він. Крім того, не була виконана найважливіша умова для формування конкурентного ринку електроенергії - ліквідація  перехресного субсидіювання. По великій мірі, саме це поклало початок борговій кризі у березні 2020 року. Розпочались безпідставні звинувачення відновлюваної енергетики у кризі в галузі електричної енергії.

 

Одним із положень Меморандуму між Урядом та інвесторами у відновлювану енергетику було поновлення 100% регулярних виплат за "зелену" електроенергію з 1 серпня 2020 року та погашення 40% накопиченої до цієї дати заборгованості до кінця поточного року.  Станом на сьогодні Гарантований покупець розрахувався за електроенергію жовтня на 94%, за листопад та авансові платежі грудня менше 10%. Таким чином, поточна заборгованість продовжує зростати, а виконання положення Меморандуму про погашення до кінця року 40% заборгованості під великим сумнівом. "Ми просимо Уряд зробити певну заяву щодо цього найближчим часом, а в принципі - виконати цю умову Меморандуму", - заявив Козакевич.

 

На 2021 рік НКРЕКП встановила тариф на передачу з урахуванням норми Закону №810-ІХ про фінансування "зеленої" енергетики з держбюджету у розмірі 20%. Тобто Регулятор вважає, що Кабінет Міністрів України при складанні Державного бюджету на 2021 рік мусив закласти ці кошти у видатки. Проте, Закон №810-ІХ вступив в дію з 1 серпня 2020 року, а формування Державного бюджету розпочалося 15 липня 2020 року. Бюджетним кодексом встановлено, що всі закони, які вступили в дію після дати початку формування Держбюджету, мають бути включені в планування з наступного планового періоду. Таким чином, обов'язок закласти в Держбюджеті видатки на фінансування зеленої енергетики виникає на 2022 рік, а не на 2021 рік. Голова УАВЕ прокоментував цю ситуацію: "Регулятор каже, що вони мають бути закладені (в бюджеті)  і в тарифі НЕК "Укренерго" не передбачив ці кошти, Міністерство фінансів ці кошти в бюджет не заклало. І виходить, що ми знаходимось в ситуації колективної безвідповідальності, коли одні кажуть, що кошти мають бути закладені, а інші кажуть, що не будуть закладати".

 

Підсумовуючи, Олександр Козакевич зазначив, що очікуваний дефіцит коштів на 2021 рік складе 25 млрд грн. Тому гучні заяви про високий рівень відповідальності держави перед інвесторами, які лунають з вуст перших осіб держави на світових форумах і самітах, некоректні по відношенню до інвесторів у відновлювану енергетику. Прямі іноземні інвестиції в Україну у 2020 році зменшились в рази, не в останню чергу завдяки проблемам у відновлюваній енергетиці. 

 

Асоціації очікують на відповідь влади щодо майбутнього відновлюваної енергетики в Україні, просять озвучити причини невиконання державних гарантій, та запрошують Прем’єр-міністра, членів Уряду, народних депутатів, НКРЕКП, представників НЕК “Укренерго” та ДП “Гарантований покупець” на круглий стіл, що відбудеться в січні одразу по закінченні локдауна.