Завтра 30 жовтня на засіданні  Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики планується розгляд проєкту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" реєстр. № 4101 від 15.09.2020, 3 альтернативних проєкти, а також доопрацьваного проєкту Закону 4101д.

В доопрацьований проєкт Закону серед іншого планується включити норму, що внесе зміни в статтю 65 Закону України "Про ринок електричної енергії". Даною нормою пропонується встановити пріоритетність оплат за електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел: ДП "Гарантований покупець" спочатку розраховуватиметься із просьюмерами з потужністю до 150 кВт, потім за електроенергію, вироблену із біомаси, і в останню чергу із рештою виробників електроенергії з відновлюваних джерел.

Ринок електроенергії вже тривалий час перебуває в кризовому стані і проблема з неплатежами однаково гостро стоїть перед усіма представниками галузі відновлюваної енергетики, незалежно від виду генерації та потужності. Тож запровадження подібної норми про пріоритетність оплати є відверто дискримінаційним.  

“Народні депутати мають докласти всіх зусиль для прийняття норм та законів, що дозволять погасити заборгованість перед виробниками електроенергії з ВДЕ згідно з Меморандумом, а не вирішувати хто отримає батон, а хто крихти від нього. Ми не можемо допустити дії з боку окремих народних обранців, які спрямовані на розбрат всередині галузі ВДЕ”, - зазначає Голова УАВЕ Олександр Козакевич. 

УАВЕ об'єднує виробників електроенергії з усіх видів відновлюваних джерел - сонце, вітер, гідро, біомаса та біогаз - і завжди захищає інтереси всієї галузі ВДЕ, незалежно від типу генерації. Але внесення подібних відверто лобістських змін до механізму розрахунків за “зелену” електроенергію з відновлюваних джерел є неприпустимим. 

УАВЕ  звертається до Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики з вимогою виключити норму про внесення змін до ст.65 Закону України «Про ринок електричної енергії» із тексту проєкту Закону 4104д.