З 1 вересня в Україні за 10 днів ціна на організованому ринку електроенергії (РДН ) зросла до 1512 грн за 1 МВт*год  на 14,8% до першої декади серпня в 1317 грн. На ринку електроенергії спостерігається позитивний ціновий тренд з серпня. Однак, ціна в першій декаді вересня 2020 року залишилась нижчою від середньої ціни за вересень 2019 року на 6,8% (Рисунок 1). Ціни на електроенерію зазвичай характеризуються певною сезонністю. Джерелом сезонності в цінах на електроенергію є кліматично-обумовлена закономірність споживання, як самої електроенергії, так і викопних видів палива – ключової сировини для виробництва електроенергії в багатьох країнах. Наприклад, в США в 2019 році, частка електроенергії виробленої на основі викопних видів палива (крім атомної) склала 62,7% . В Україні ж, ситуація інша, але подібна. Так, в 2019 році частка електроенергії, виробленої на основі викопного палива, склала 36,3% .

Рисунок 1. Ціни на електроенергію в Україні на організованому ринку (РДН)

h1

Джерело: ДП «Оператор ринку»

Позитивний тренд ціноутворення на ринку електроенергії з серпня спостерігається не тільки в Україні. Так, на європейському Nord Pool середня ціна в системі зросла з 2,24 євро за 13 днів липня 2020 року до 19,4 євро за 1 МВт*год за 13 днів вересня, тобто майже в 9 разів.

Окрім того, з серпня почалось збільшення обсягів торгівлі на організованому ринку ДП «Оператор ринку». Так, в першій декаді вересня обсяг торгівлі на РДН зріс (ОЕС +БуОс ) на 2,5%. Цей факт свідчить про початок сезонного збільшення попиту на електроенергію. Такий сезонний тренд притаманний більшості подібних Україні країн за природно-кліматичними умовами. Так, до прикладу, в ФРН також відбувся стрибок попиту в серпні до рівня аналогічного періоду в 2019 році, хоча досі залишається нижчим на 5-6% . Відзначається, що попит в ФРН зріс на фоні слабкого відновлення після першої хвилі пандемії через Ковід-19. Загалом же, в Європі, попит на електроенергію носить яскраво виражений сезонний характер з вищими піками зимою і нижчим рівнем споживання літом .

Однак, варто відмітити ще один фактор, який безперечно впливає на процес ціноутворення ринку електроенергії. Це ціна на енергетичну сировину – вугілля. Ціна на вугілля зазнала подвійного тиску після опалювального сезону 2019-2020. По-перше, пандемія Ковід-19 стиснула попит промисловості на електроенергію, по-друге – сезонне скорочення споживання, як електроенергії, так і вугілля для інших потреб.

Рисунок 2. Ціни на вугілля, (зліва дол США / тонна)

h2

Джерело: Businessinsider

Окрім того, ціна на вугілля також почала зростати в Європі з кінця серпня. Плюс позитивним цінам на ринку електроенергії та вугілля в Європі також сприяли новини зі США, де ураган Лаура з кінця серпня обмежив можливість видобутку газу і нафти на східному узбережжі.