Асоціації виробників відновлюваної енергії звернулись до Президента України Володимира Зеленського з проханням про зустріч.

zelenaya energetyka 1800x1200

Українська асоціація відновлюваної енергетики, Українська вітроенергетична асоціація та Європейсько-українське енергетичне агентство направили спільний лист Президенту України Володимиру Зеленському, в якому виклали проблеми та загрози розвитку сектору віднолюваної енергетики, а також попросили особистої зустрічі Президента із ключовими гравцями та інвесторами у відновлювану енергетику.

В листі повідомляється, що незважаючи на плюси початку роботу ринку електричної енергії 2019 року, виявлено багато його недосконалостей, що загрожують, зокрема, галузі відновлюваної енергетики. Урядом в особі Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та т.в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля України Ольги Буславець було прийнято низку рішень по вирішенню кризи в енергетичній галузі, проте сектор відновлюваної енергетики перебуває перед загрозою дефолту.

Галузь «зеленої» енергетики залучила 10 млрд доларів США інвестицій в економіку України, що складає 25% від всіх інвестицій в країну з часів незалежності. Розвиток сектору посприяв збільшенню інвестицій з боку громадян – близько 25000 тисяч домогосподарств встановили домашні сонячні електростанції.

 

Асоціації наголошують на терміновості ухвалення наступних кроків для врегулювання кризи та просять Президента врахувати аргументи:

-          Необхідне сприяння з боку Президента щодо термінового внесення змін до низки Законів України та регуляторних актів НБУ та НКРЕКП після досягнення компромісу між Урядом та інвесторами;

-          Необхідно зберегти міжнародні відносини та інвестиційний рейтинг України. Будь-який негативний результат перемовин між Урядом та інвесторами одразу зупинить інвестиції не тільки у галузь відновлюваної енергетики, а у інші сектори економіки;

-          Необхідно зберегти робочі місця. Відновлювана енергетика та суміжні галузі створили близько 30000 робочих місць в країні

Врегулювання ситуації є важливим не тільки для функціонування бізнесу, а для забезпечення енергетичної безпеки держави та інвестиційної привабливості нашої країни. За 12 років існування системи державної підтримки відновлюваної енергетики, інвестори неодноразово доводили своє прагнення та спроможність домовлятися. Протягом цього часу була скасована пільга на податок на прибуток, знижено “зелений” тариф для сонячних електростанцій в чотири рази, запроваджена аукціонна модель розвитку галузі, скорочено термін дії технічних умов на приєднання до електричних мереж, добровільно зупинено девелопмент багатьох проєктів, а також списано сотні мільйонів гривень у якості збитків.

Українська асоціація відновлюваної енергетики, Українська вітроенергетична асоціація та Європейсько-українське енергетичне агентство представляють переважну більшість українських та іноземних інвесторів у “зелену” енергетику. Галуззю відновлюваної енергетики напрацювано спільну позицію щодо врегулювання ситуації на ринку, але діалог між Урядом та інвесторами затягується, що лише поглиблює кризу. У зв’язку з цим, асоціації звертаються до Володимира Зеленського з проханням про зустріч та особисте втручання:

“Шановний Володимире Олександровичу, з усією повагою просимо Вас зважити усі існуючі та можливі ризики від відсутності рішення по врегулюванню ситуації і зустрітись з ключовими гравцями та інвесторами сектору відновлюваної енергетики у будь-який зручний для Вас час. Ми готові презентувати Вам усі необхідні дані, цифри та факти, що свідчать про минулорічний успішний стан розвитку галузі, її позитивний вплив на ринок електричної енергії, наповнення державного бюджету і розвитку економіки України загалом”.

Текст листа за посиланням