9 квітня на офіційному сайті НЕК «Укрненерго» опубліковано новину, у якій наведено інформацію щодо прогнозованого обсягу генерації, балансування енергосистеми, обмеження ВДЕ та їх інтеграції в ОЕС України.

За прогнозом «Укренерго», обсяги генерації ВДЕ складуть 12,8% генерації АЕС за підсумками 2020. Враховуючи концепцію «зеленого» переходу до 2050 р. від Мінекоенерго, якою визначено співвідношення енергії з ВДЕ до атомної 3 до 1, Укренерго мабуть тому і надало саме таке порівняння. Але подібне воно не є коректним, оскільки не відображає частку ВДЕ у загальній структурі генерації.

Згідно з наведеним «Укренерго» прогнозом балансу електроенергії ОЕС України у 2020 р. буде вироблено 152 105 млн кВт-год. Генерація АЕС становитиме 80 639 млн кВт-год, у той час як з ВДЕ буде вироблено 10 284 млн кВт-год. З урахуванням малих ГЕС, обсяг виробництва електроенергії за «зеленим» тарифом» складе 10 581 млн кВт-год. Таким чином, частка електроенергії з атомних станцій становите 53%, а альтернативної енергетики – близько 7%.

strukt generatsii

Відповідно до Енергетичної стратегії України на період до 2035 року, яку було схвалено Кабінетом Міністрів України, обсяг виробництва електроенергії з відновлюваних джерел (разом з великими ГЕС) має збільшитись до 11% від загального споживання у 2020 році. Для підтримки розвитку сектору задля виконання цілей стратегії та міжнародних зобов’язань України, держава зобов’язалася викуповувати у виробників усю вироблену електроенергію з ВДЕ за «зеленим» тарифом. На основі прогнозу генерації від «Укренерго» можна зробити висновок – подібна політика допомогла майже досягти зазначеної мети.

У стратегії також зазначено і те, що до 2025 року Україна матиме надлишок генеруючих потужностей, а після цього зіштовхнеться з необхідністю зняття з експлуатації блоків ТЕС та АЕС, термін експлуатації котрих буде вичерпано. Таким чином, введення у роботу нових об’єктів ВДЕ є запорукою безпечного переходу енергосистеми до наступного етапу розвитку та гарантує вироблення достатньої кількості електроенергії у середньостроковій та довгостроковій перспективі.

Щодо звинувачення станцій альтернативної енергетики у порушенні балансу потужності, Українська асоціація відновлюваної енергетики наголошує – підключення усіх об’єктів ВДЕ до ОЕС Україні здійснювалося після отримання відповідного дозволу від НЕК «Укренерго». Отже, саме НЕК несе відповідальність за ті проблеми, що виникають у наслідок нових підключень, оскільки системний оператор володів усією повнотою інформації щодо можливостей енергосистеми.

Рекомендація «Укренерго» щодо введення додаткових зобов’язань для інвесторів у ВДЕ щодо будівництва маневрових потужностей потребуватиме залучення великих обсягів додаткових коштів. Діючі величини «зелених» тарифів не враховують вартості спорудження систем накопичення енергії разом з об’єктом ВДЕ, тому необхідність їх будівництва може бути застосована лише в рамках проведення аукціонів на будівництво нових об'єктів ВДЕ. Разом з тим слід пам’ятати, що будь-які додаткові вимоги призведуть до збільшення аукціонної ціни, яку будуть пропонувати інвестори.

Більше того, рекомендація системного оператора щодо введення зобов’язань зі встановлення систем накопичення енергії не є здійсненною, оскільки на сьогодні в Україні відсутня достатня законодавча, яка б регулювала роботу таких систем. Рух відповідних законопроектів, як і інших, пов’язаних з галуззю ВДЕ, занадто повільний.

Відповідальність за небаланси для операторів ВДЕ запроваджується з початку наступного року. Але фактично в умовах безвідповідального ставлення до інвесторів, вони вже відповідають за прорахунки державної політики щодо інтеграції ВДЕ в енергосистему України. Хронічна заборгованість перед виробниками з ВДЕ посилюється примусовими відключеннями в пікові години виробництва, за які ще жодної копійки не отримав ні один виробник. До того ж пропозиція «Укренерго» якнайшвидше запровадити відповідальність виробників з ВДЕ за небаланси не вирішить фізичної проблеми енергосистеми – відсутності сучасних маневрових потужностей та систем накопичення енергії, а буде працювати лише як інструмент покарання.