вих № 23.01/2020-01

від 23.01.2020

Президенту України

Зеленському В. О.

Звернення інвесторів

у відновлювану енергетику України

           

Вельмишановний Володимире Олександровичу,

Українська Асоціація Відновлюваної Енергетики просить Вас приділити особисту увагу ситуації, яка склалась у електроенергетичній галузі. Просимо про зустріч і хочемо бути почутими.

Зараз в Україні є безпрецедентна концентрація влади в руках Вашої політичної сили. Протягом останніх п’яти місяців енергетику лихоманить у зв’язку із запровадженням нової моделі ринку, яку поспіхом і недостатньо опрацьовану запровадила Верховна Рада попереднього скликання. Ми віддаємо належне зусиллям Уряду і Верховної Ради стабілізувати роботу ринку, проте вбачаємо і відверто ворожі дії по відношенню до нашої галузі.

Дозвольте викласти декілька тез стосовно предмету зустрічі

  • Галузь ВДЕ стрімко розвивається у всьому світі і активно підтримується урядами майже всіх країн світу в різних формах. Населення планети зараз зростає майже на 200 тисяч чоловік на добу – всім потрібно більше енергії. Переважна більшість нових електростанцій є відновлюваними.
  • Єдина країна, яка визначила розвиток ВДЕ стратегічною загрозою для свого існування – це Російська Федерація. Бо поступова відмова людства від викопного палива заради порятунку всієї планети підірве економічний добробут цього агресивного сусіда України.
  • Протягом останнього року в частині українських ЗМІ розвернута ціла компанія дискредитації ВДЕ із спробою формування стійких негативних асоціацій. Проте, прогрес спинити неможливо. Молодь усього світу обирає чисту енергію, електромобілі.
  • Українські ВДЕ не отримують жодної копійки з державного бюджету, натомість сплачують сотні мільйонів податків. Навпаки, державний бюджет України утримує десятки хронічно збиткових державних підприємств вугільної, газової та атомної енергетики, які не мають перспективи. Одне лише ДП Селідівугілля коштує бюджету України мільярд гривень щороку, без жодних ознак підготовки до приватизації чи ліквідації. Те ж саме стосується ПАТ «Центренерго», «Запоріжжяобленерго» та 95% інших державних установ традиційної генерації.
  • Галузь ВДЕ добре самоорганізована і добровільно реформується задля подальшого розвитку і зменшення вартості електроенергії. Уявіть, що всього лише 5 років тому, за часів монопольного панування на ринку сонячної енергетики збіглих з України колишніх урядовців братів Клюєвих ціна одієї кіловат-години для щойно побудованих СЕС складала 46 євроцентів, а зараз складає 11! Таке стрімке падіння ціни обумовлено трьома основними факторами:В поточному році буде запроваджено систему аукціонів на заміну фіксованому «зеленому тарифу». Ця кардинальна зміна була запроваджена ще попереднім складом Верховної Ради за активної підтримки учасників ринку! Запровадження аукціонів дозволить ще далі знизити ціну «зеленої» енергії. Енергію ВДЕ намагаються визначити як найбільш дорогу, хоча це правда лише частково. По-перше, виробництво енергії з вугілля та атому прямо субсидується з бюджету. По-друге, вугільні ТЕЦ та атомні блоки мають середній знос біля 87% і є цілком замортизованими, морально та фізично зношеними. По-третє, теплова та атомна енергетика в страшенних обсягах забруднюють навколишнє середовище і не компенсують суспільству шкоду ані екології, ані здоров’ю громадян. По-четверте, ми обкрадаємо наших дітей, не відкладаючи мільярди доларів у фонд виведення АЕС із експлуатації. Не існує дешевого атому! Чесна ціна «атомного» кіловату не нижча за «вітряний» кіловат.
    • Стрімкий розвиток технологій в усьому світі
    • Відкриття ринку України і формування нової галузі підприємств, які локалізували виробництво комплектуючих
    • Стабільність умов для інвесторів
  • За останні 11 років сукупно у відновлювану енергетику України вкладено біля 10 млрд євро, дві третини з яких – за останні три роки. Цей шанс не можна змарнувати. Довіра коштує більше за все, власне від неї залежить і ставка позичкового фінансування. Раніше для іноземних інвесторів в Україні здебільшого існував лише один інструмент – облігації держборгу. І це не нормально. Україна ніколи не вибереться із кола технологічно відсталих країн «третього» світу, якщо не буде стимулювати пріоритетні галузі.
  • Замість тиску на ВДЕ, нам здається доречним було б, запровадити стимулювання в суміжних галузях. Накопичення енергії, швидкі маневрові енергоустановки, енергоефективність, тепло і водопостачання, індустріальні парки, тощо. Ви не згадаєте жодного заводу чи електростанції, ефективно побудованої державою. Бо їх просто немає. Лише український бізнес із позиченим закордоном капіталом може розвивати країну.
  • Інвестори написали вже з десяток звернень до урядовців і голови комітету ПЕК ВРУ, проте не отримали жодної відповіді. До середини грудня на рівні Мінекоенерго, принаймні, точився діалог і йшло обговорення майбутніх змін. Проте згодом, ситуацію хтось у Вашій команді вирішив завести у неконструктивне русло. Перелічимо основні фактори:
    • На ринку створюється штучний дефіцит коштів, за вироблену електроенергію виробникам не розраховуються, заборгованість вже сягає мільярдних сум.
    • Регулятор НКРЄКП не переглядає тарифи аби стабілізувати розрахунки.
    • Представники Уряду і комітету ПЕК ВРУ говорять ультиматумами і оприлюднюють вже 15й варіант майбутніх змін, суттєво відмінних між собою, що взагалі досить дивно.
    • Величезна кількість гравців на ринку мають кредити у державних банках та у Європейському банку реконструкції та розвитку. Державні банки мають всі можливості оголошувати компанії неплатоспроможними і забирати іх майно лише через те, що органи центральної влади прямо порушують надані ними ж самим раніше гарантії?
    • Уряд не затверджує п’ятирічний план квот на будівництво нової генерації. Зате уряд затверджує черговий мільярд субсидій на виплати шахтарям.

Пане Президент, ми сумлінні платники податків і свідомі громадяни України. На що нас штовхає ця брутальна «атака» влади? Поточна ситуація змусить Виробників звертатись з судовими позовами у юрисдикції Європейського Союзу до Держави Україна у зв’язку з порушенням умов укладених раніше контрактів та умов Європейської енергетичної хартії? Ми хочемо розвивати нашу спільну країну а не сперечатись з її владою!

Загальний обсяг підтримки галузі ВДЕ складає біля 5% від загального обсягу ринку електричної енергії. Наша галузь є абсолютно відкритою, залучаючи щороку тисячі нових учасників і точно не є ворогом Української Держави.

Ми розуміємо необхідність болючих змін і змушені йти на втрату мільйонів доларів, вкладених у девелопмент нових проектів. Проте, ми ніколи не погодимось на знищення галузі, яку створювали важкою працею останні 11 років в угоду фінансово-промисловим групам, що контролюють традиційну енергетику та медіа.

Дуже сподіваємось на Ваше особисте втручання.

З повагою,

Учасники асоціації:

ТОВ «ПРАЙМВУД»

ТОВ «РЕНДЖИ БЕРШАДЬ»

ТОВ «РЕНДЖИ ТОМАШПІЛЬ»

ТОВ «ГРІН АГРО СЕРВІС»

ТОВ «РЕНДЖИ ТРОСТЯНЕЦЬ»

ТОВ «РЕНДЖИ ІЗМАЇЛ»

ТОВ «РЕНДЖИ САРАТА»

ТОВ «РЕНДЖИ БІОЕНЕРГО»

ТОВ «РЕНДЖИ ЗАПОРІЖЖЯ»

ТОВ «ЕНЕРДЖИ ЦЕНТР»

ТОВ «УКРСПЕЦСТРОЙ ПЛЮС»

ТОВ «РЕНДЖИ ТАТАРБУНАРИ»

ТОВ «АКВАНОВА ГІДРОРЕСУРС»

ТОВ «ГІДРОЕНЕРГОІНВЕСТ»

ТОВ «БТК "ЕДЕЛЬВЕЙС»

ТОВ «АКВАНОВА ІНВЕСТМЕНТ»

ТОВ «ЕНЕРГІЯ КАРПАТ»

ТОВ «ЕНЕРГІЯ-1»

ТОВ «АКВАРЕСУРСЕНЕРГО»

ТОВ «ІНТЕРЕНЕРДЖІ»

ТОВ «РЕСУРСЕКОЕНЕРГО»

ТОВ «АКВАНОВА ДЕВЕЛОПМЕНТ»

ТОВ «СОЛАР ЛАЙТ»

ТОВ «ЕНЕРГОІНВЕСТ»

ЗЕА «НОВОСВІТ»

ТОВ «ГРАНД СОЛАР»

ТОВ «ВІН СОЛАР»

ТОВ «ТАРУТИНЕ СОЛАР 2»

ТОВ «ТАРУТИНЕ СОЛАР 4»

ТОВ «БІ ЕНЕРДЖЕТІКС»

ТОВ «АЛЬТЕН-ІНВЕСТ»

ТОВ «С. ЕНЕРДЖІ-ХЕРСОН»

ТОВ «АЛЬТЕН ТРОСТЯНЕЦЬ»

ТОВ «УКРЕНЕРГОСИСТЕМИ»

ПП «РУФ ПРОДЖЕКТ»

ТОВ «ФРІ ЕНЕРДЖІ»

ТОВ «ВЕЛИГЕН СОЛАР»

ТОВ «ПОДІЛЛЯ СОЛАР ПРО»

ТОВ «ВЕЛИТОН СОЛАР»

ТОВ «СТАНІСЛАВ ІНВЕСТ» 

ТОВ «ЛІДЕР»

ТОВ «ЕНЕРГОСОЛАР ПРО»

СЕС «СЕС ДІБРОВКА»

ТОВ «НИВА ЕНЕРГО»

ТОВ «ЕНЕРДЖИ ПРО»

ТОВ «НИВА ІНВЕСТ»

ТОВ «НИВА СОЛАР»

ТОВ «ІНГУЛЕЦЬ ЕНЕРГО-2»

ТОВ «ПОГРЕБИЩЕ СОЛАР ПАРК»

ТОВ «ПРАЙМ САН»

ТОВ «ЕНЕРДЖИ ВУД»

ТОВ «БІЛАШКИ ЕНЕРДЖІ»

ТОВ «САН ВОЛЬТ»

ТОВ «СІТІ СОЛАР»

ТОВ «УКРТЕПЛО»

ТОВ «ЕКОЕНЕРГОГЕНЕРАЦІЯ»

ТОВ «СОНЯЧНА ЕНЕРГІЯ ПЛЮС»

ПП «КОМЕРЦКОНСАЛТ»

ПП «УКРЕЛЕКТРОБУД»

ТОВ «ЗЕЛЕНА ТЕХНОЛОГІЯ»

ТОВ «ЛІГ АГРО»

ТОВ «ЦЕТУЛЯ СОЛАР»

ТОВ «САМБІРСЬКА СОНЯЧНА СТАНЦІЯ»

ТОВ «СОНЯЧНА СТАНЦІЯ "БОГОРОДЧАНСЬКА-1»

ТОВ «ЕКО-ОПТІМА»

ТОВ «САМБІРСЬКА СОНЯЧНА СТАНЦІЯ-2»

ТОВ «ДИМЕРСЬКА СОНЯЧНА ЕЛЕКТРОСТАНЦІЯ-1»

ТОВ «СКІФІЯ-СОЛАР-1» 

ТОВ «ФРІ-ЕНЕРДЖИ ГЕНІЧЕСЬК» 

ТОВ «СКІФІЯ-СОЛАР-2» 

ТОВ «ЕПГ ЮГЕНЕРГОПРОМТРАНС» 

ТОВ «СМІЛАЕНЕРГОПРОМТРАНС» 

ТОВ «ТАВАНЬ СОЛАР 1» 

ТОВ «ТАВАНЬ СОЛАР 2» 

ТОВ «ТАВАНЬ СОЛАР 3» 

ТОВ "ТОКМАК СОЛАР ЕНЕРДЖІ" 

ТОВ "ЛНК" 

ТОВ «КЛІАР ЕНЕРДЖІ» 

ТОВ «БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ СОЛАР 1» 

ТОВ «ТАТАРБУНАРИ СОЛАР 2» 

ТОВ «АЗІМУТ ЗАПАД» 

ТОВ «СОЛАР КВАНТ» 

ПРАТ «КРОПИВНИЦЬКИЙ ОЕЗ» 

ТОВ «ЕМЗА» 

ТОВ «САНСОЛАР» 

ТОВ «СОЛАР ЕНЕРДЖІ» 

ТОВ «ОС-НОВА» 

ТОВ "ВІНД ПАВЕР ДЖІ ЕС ЕЙ" 

ТОВ «САНВІН 1» 

ТОВ «САНВІН 4» 

ТОВ «САНВІН 8» 

ТОВ «ЕКОТЕХНІК-ДУНАЇВЦІ» 

ТОВ «ЕКОТЕХНІК – НОВА УШИЦЯ» 

ТОВ «СОНЯЧНІ ДУНАЇВЦІ» 

ТОВ «СОНЯЧНА ДЕРАЖНЯ» 

ТОВ «ВІНСОЛАР» 

ТОВ «БІОГАЗЕНЕРГО» 

ТОВ "ЕКОТЕХНІК НІКОПОЛЬ" 

ТОВ "ВІТА СОЛАР" 

ТОВ "ГІНДЕЛЬДОРФ ЕНЕРДЖИ" 

ТОВ "КУЛІНДОР ЕНЕРДЖИ" 

ПП "ПОДІЛЬСКЕНЕРГО" 

ТОВ "ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ "СОЛАР КАПІТАЛ" 

ТОВ "ГРІНЕН" 

ТОВ "ОДГРІН" 

ТОВ "НІК САНСТАР 2" 

ТОВ "НІК СТАР ГРІН" 

ТОВ "НІК СОЛАР" 

ТОВ "САНСТАР ПРИВІЛЬНЕ" 

ТОВ "НІК СТАР" 

ТОВ "НІК СОЛАР 2" 

ТОВ "НІК ГРІН" 

ТОВ "ЕНЕРДЖИ ДЕН" 

ТОВ "НІК САН СТАР" 

ТОВ "ВІТРЯНИЙ ПАРК БЛАГОДАТНИЙ" 

ПРАТ "ВІТРЯНИЙ ПАРК ОЧАКІВСЬКИЙ" 

ТОВ "ВІТРЯНИЙ ПАРК ПРИЧОРНОМОРСЬКИЙ" 

ТОВ "ВІТРЯНИЙ ПАРК ПІВДЕННИЙ" 

ТОВ "АТОМВІНД-КРАМАТОРСЬК" 

ТОВ "ВІТРЯНИЙ ПАРК ЩАСЛИВИЙ" 

ТОВ "ЕНЕРГОПОСТАЧ-ПЛЮС" 

ТОВ "ЛАЙТФУЛ" 

ТОВ "САНЛАЙТ ДЖЕНЕРЕЙШН" 

ТОВ "ТЕРНОВИЦЯ СОЛАР" 

ТОВ «ПРИМОРСЬКА ЕНЕРГОГЕНЕРУЮЧА КОМПАНІЯ» 

ТОВ «ЕКОТЕХНІК ВЕЛИКА ДОБРОНЬ»