Kozakevych«Наша асоціація, яка об’єднує майже 150 виробників електроенергії з відновлюваних джерел енергії України, категорично не погоджується з жодною із запропонованих Регулятором у листі зміною», - заявляє Голова асоціації Олександр Козакевич. «Передача об’єктів відновлюваної енергетики в державну власність – повний абсурд! Це виглядає як законодавчо встановлена примусова націоналізація».

На думку Олександра Козакевича, ретроспективне зниження «зелених» тарифів призведе до численних судових позовів проти держави Україна в міжнародних Арбітражах на мільярди євро. Про це вже раніше багаторазово заявляли представники галузі на круглих столах, робочих групах, форумах. Європейська практика вирішення аналогічних спорів показує, що Україна буде змушена компенсувати недоотриманий дохід інвесторів та видатки на супровід справ в Арбітражах. Це неминуче призведе до мільярдних збитків, втрати статусу держави як надійного партнера та значного зниження інвестиційної привабливості України.

          Козакевич також зазначає, що немає достатньої аргументації для запровадження повної відповідальності за небаланси вже з 2020 року, оскільки й досі в повній мірі не сформований балансуючий ринок електроенергії та ринок допоміжних послуг. Крім того, у державі не створена точна система прогнозування, яка дозволить виробникам якісно планувати обсяги генерації. В результаті пропонується цю проблему повністю перекласти на інвесторів у проєкти ВДЕ.

         «Сьогодні ми звернулись до регулятора з офіційним листом з проханням утриматись від подібних заяв», - зазначає Голова УАВЕ.

13 грудня НКРЕКП в листі оприлюднило свої пропозиції щодо запровадження необхідних змін у модель підтримки ВДЕ, зокрема пропозицію передавати об’єкти ВДЕ у державну власність.

Протягом останніх двох місяців за ініціативи Мінекоенерго відбувався масштабний процес по напрацюванню оптимального рішення питання стрімкого зростання виробничих потужностей ВДЕ, а також технічних та фінансових викликах, які воно створює.

6 грудня 2019 року був зареєстрований проєкт Закону «Про внесення змін у деякі закони України щодо покращення інвестиційного клімату у сфері відновлювальної енергетики» (реєстр. № 2543). НКРЕКП висловилось проти запропонованого цим законопроєктом механізму добровільної реструктуризації «зеленого» тарифу, а комітет Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг на своєму засіданні 13 грудня його відхилив.

З текстом листа можна ознайомитися за посиланням