В Києві пройшов круглий стіл «Нові виклики для української відновлюваної енергетики у разі зміни умов державної підтримки»

GATE AF 08146  
                                                                                             Захід організовано Українською Асоціацією Відновлюваної Енергетики

16 жовтня 2019 року. Метою заходу був обмін думками та досвідом щодо підвищення стійкості галузі відновлюваної енергетики в довгостроковій перспективі. Було покладено продуктивний початок діалогу між бізнесом, владою та фінансовими установами, спрямований на підготовку до створення робочої групи при Комітеті ВРУ з питань енергетики, житлово-комунальних послуг щодо вдосконалення чинної системи державної підтримки проектів ВДЕ.

«Розвиток «зеленої» енергетики є пріоритетним напрямом енергетичної стратегії усіх країн світу. Вона є чистою, сприяє енергетичній незалежності і значно дешевша за інші джерела енергії. Перехід від цінової моделі підтримки до аукціонної можливий тільки після наповнення ринку достатньою кількістю інвесторів. Країни, які запровадили ретроактивні зміни, які спричинили негативний ефект на фінансові моделі інвесторів – втратили інвестиційну привабливість галузі та можливість отримати мінімальні ціни за результатами аукціонів», – зазначив Олександр Козакевич, Голова Української Асоціації Відновлюваної Енергетики.


Основними спікерами круглого столу були: міжнародні експерти з питань енергетики, народні депутати України, представники українських та міжнародних банків, учасники ринку, які мали можливість обговорити та знайти шляхи недопущення кризової ситуації в галузі відновлюваної енергетики України.


Спеціальним гостем заходу стала аналітик Bloomberg New Energy Finance пані Катерина Посейдон. Вона зазначила, що світовий досвід показує різке скорочення довіри інвесторів до галузі відновлюваної енергетики в тих країнах, які запровадили ретроактивні субсидії як в короткостроковій, так і довгостроковій перспективах. За останні 18 місяців український ринок відновлюваної енергетики зазнав стрімкого розвитку, в свою чергу прозора і стабільна політика допоможе забезпечити стабільність цієї тенденції.


Найбільш очікуваним був виступ Андрія Геруса, Голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. Коментуючи ситуацію, яка склалась у сфері ВДЕ він неодноразово акцентував увагу на тому, що не підтримує ретроактивне зниження тарифів і найближчі два тижні не планує вносити відповідні законопроекти до Парламенту.


На круглому столі були представлені юридичні та аналітичні висновки щодо зупинки виплат державою інвесторам. «Очікуваною реакцією інвесторів на порушення міжнародних зобов’язань України є багатомільйонні позови в міжнародний інвестиційний арбітраж, що тягне масштабні витрати на представництво держави, виплати компенсацій інвесторам за наслідками розгляду інвестиційних спорів та арешти майна в юрисдикціях, де наявне майно такої держави», наголосив Віталій Радченко, партнер юридичної фірми CMS Cameron McKenna.


Аналітик ГО Clean Energy Lab Олексій Михайленко представив фінансову оцінку впливу відновлюваних джерел енергії на ринок електроенергії, висвітлив економічні наслідки та ризики змін умов підтримки відновлюваних джерел енергії. Він наголосив, що ретроспективний перегляд «зелених» тарифів може призвести до каскаду негативних макроекономічних ефектів, які нівелюють будь-яку короткострокову економію. Питання зниження ціни на електроенергію варто розглядати в комплексі, де відновлювані джерела енергії є частиною ринку та грають важливу роль у оновлені сектору. «Зелені» тарифи фактично є інвестицією у зростання конкуренції, яка була б неможлива без державної підтримки в нинішніх умовах ринку електроенергії в Україні, де домінують лише декілька ключових виробників. Поточний вплив підтримки ВДЕ в Україні не є найбільшим фактором впливу на кінцеву ціну електроенергії – і навряд чи перевищить 10% в наступні роки.