IMG 7048Провідні гравці ринку відновлюваної енергетики наполягають на необхідності термінових змін в системі стимулювання зеленої енергетики України та підписали меморандум про взаєморозуміння. У ньому викладена консолідована позиція профільних асоціацій щодо переходу на тендерний механізм стимулювання галузі, скорочення “зелених тарифів” та стимулювання малої генерації з чистих джерел.

Керівники асоціацій вважають, що не можна затягувати процес переходу на нову модель підтримки відновлюваної енергетики (ВДЕ) через впровадження аукціонів, яка запроваджена сьогодні в більшості країн Європи. Імплементація аукціонів створить прозорі умови для розвитку та приросту нових потужностей ВДЕ  і допоможе уникнути збільшення фінансового навантаження на ринок електричної енергії.

Асоціації представляють більше 80% ринку відновлюваної генерації України. Це свідчить про те, що більшість гравців та інвесторів ринку ВДЕ України  усвідомлюють необхідність змін у законодавстві та підтримують перехід на систему аукціонів на заміну діючого «зеленого» тарифу, який закінчує свою дію 31 грудня 2029 року.

«Зміна механізму стимулювання відновлюваної енергетики в Україні неминуча. В інтересах відповідального бізнесу та тих, хто вболіває за розвиток зеленої енергетики , щоб дані процеси відбулися якомога швидше. Будь-яке затягування процесу призведе до погіршення інвестиційного клімату в галузі та країні в цілому», – заявив Голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олексій Оржель.

Наразі у Верховній раді України зареєстровано вісім законопроектів щодо нової моделі підтримки ВДЕ через впровадження аукціонів  (законопроект №8449 від 07.06.2018 р та сім альтернативних до нього),  та вже декілька місяців триває обговорення і доопрацювання основного законопроекту. Представники асоціацій стурбовані щодо занадто тривала дискусія призведе до затримки змін у системі стимулювання розвитку електроенергетики з відновлюваних джерел енергії в Україні. Тому вони виступили з єдиною узгодженою позицією від імені переважної більшості гравців та інвесторів ринку ВДЕ щодо майбутніх змін у законодавстві. Поміж інших пропозицій вона включає:

- запровадження нової системи підтримки у законопроекті не пізніше 01 січня 2020 року;

- встановлення порядку проведення аукціонів Кабінетом Міністрів України та використання як майданчику електронної торгової системи "Prozorro»; 

- встановлення аукціонної ціни (ціна 1 кВт∙год запропонована переможцем аукціону) не вище розміру «зеленого» тарифу на дату проведення аукціону;

- проведення аукціонів двічі на рік; додаткове стимулювання розвитку малої генерації з ВДЕ;

- зниження діючих «зелених» тарифів з 2020 року;

- відсутність ретроспективних змін для діючих об’єктів ВДЕ.

Сторони вважають що зволікання з прийняттям відповідного закону призведе до погіршення фінансування з боку міжнародних фінансових установ, та, як наслідок, не виконання Україною зобов’язань щодо розвитку ВДЕ, взятих перед Європейським Енергетичним Співтовариством.  

Це в подальшому загрожує розвитку сектору ВДЕ  через  високу ймовірність порушення гарантій інвесторам, що погіршить інвестиційну привабливість як галузі відновлюваної енергетики, так і країни загалом.

“Будь-які законодавчі зміни, пов’язанні з впровадженням нової системи підтримки сектору відновлюваної енергетики через впровадження аукціонів, мають позитивно вплинути на інвестиційний клімат в Україні і гарантувати переможцям аукціонів безперешкодне приєднання нових потужностей до національної енергомережі. Обсяги нових потужностей ВДЕ визначатимуться відповідними щорічними квотами на загально-державному рівні і повинні відповідати Енергетичній Стратегії України до 2035 року, - вважає Голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков. – В той самий час треба чітко розуміти, що без прозорого розуміння, які будуть надані квоти для нових потужностей ВДЕ в виробництві електроенергії, ринок розвиватися не буде».

Меморандум підписали Українська асоціація відновлюваної енергетики, Українська вітроенергетична асоціація, Асоціація сонячної енергетики, Українська воднева рада та Біоенергетична асоціація України.

З текстом Меморандуму сможна ознайомитися за посиланням