Вперше в Україні на одній платформі зібралися представники бізнесу та громадськості, щоб обговорити подальший розвиток малої гідроенергетики в рамках Української гідроенергетичної платформи. Цей сектор відновлюваної енергетики часто несправедливо зазнавав критики зі сторони екологів та інших громадських організацій. Саме тому спроба налагодити діалог та узгодити справедливі правила на ринку є необхідним кроком для подальшого розвитку галузі без шкоди довкіллю.

 

Розвиток сектору малої гідроенергетики в Україні відбувається дуже повільно. На сьогоднішній день він налічує лише 137 станцій (МГЕС – до 10 МВт) із загальною встановленою потужністю 94 МВт. Більшість з них були відновлені або реконструйовані на базі старих конструкцій, які були побудовані ще в 60-80-их роках. Лише одиниці – новопобудовані. Для порівняння у Італії 2430 МГЕС з загальною потужністю 3 ГВт. А у Іспанії планують будівництво близько 450 МВт на рік нових потужностей малої гідроенергетики.

Проте, якщо у Франції, Австрії, Італії та Норвегії малі гідроелектростанції – це можливість отримання чистої енергії з відновлюваних джерел, то в Україні такі об’єкти зазнають критики зі сторони різних екологічних організацій та інших громадських угрупувань. Мотивація останніх буває різною: одні захищають екологію, інші намагаються шантажувати інвесторів.

Протягом останніх років діалог між інвесторами та екологічними активістами був відсутній, так як останні неодноразово безпідставно звинувачували малу гідроенергетику в усіх екологічних лихах. Така ситуація не сприяла, ні покращенню екологічного стану, ні збільшенню інвестицій в країні. Більше того, багато інвесторів у інші відновлювані джерела енергетики теж стикалися з безпідставними протестами екологічних активістів проти будівництва сонячних чи вітрових станцій. несприйняттям будівництва нових проектів  

Саме тому, створення гідроенергетичної платформи Всесвітнім Фондом Природи та початок налагодження діалогу між всіма стейкхолдерами процесу є дуже необхідним та правильним кроком. У подальшому робочі групи, створені в рамках даної платформ, будуть обговорювати сучасні нормативи та методології будівництва МГЕС та можливі зміни до них для покращення, як і екологічної ситуації, так і інвестиційної.

Для довідки:

Усі станції, побудовані учасниками УАВЕ (більше 62 МВт встановленої потужності), відповідають усім нормам та стандартам передбачених чинним законодавством України.

Записатися в робочі групи Української гідроенергетичної платформи можна за посиланням - https://goo.gl/forms/MFe2OFYsOyzmQywO2  , або написати на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .  

Більше детально про Форум Української гідроенергетичної платформи, який відбувся 22 травня можна ознайомитися за посиланнями:

http://uare.com.ua/ekspertna-dumka/630-vseukrajinskij-forum-po-mini-ges-pro-shcho-naspravdi-govorili-naukovtsi.html

http://energyukraine.org