Процеси в енергетичній галузі, зокрема й в секторі відновлюваної енергетики, можуть бути паралізовані через можливе призупинення роботи Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), у зв’язку з  відсутністю кворуму для прийняття рішень.

Відповідно до закону України «Про НКРЕКП» та Указу Президента «Про затвердження ротації…членів регулятора» до 26 листопада 2017 два члени регулятора повинні бути звільнені. Для обрання нових необхідно створити Конкурсну комісію з добору кандидатів та призначення нових членів НКРЕКП. Якщо у найближчий час Президентом, Урядом та Верховною Радою не буде сформовано цієї комісії та проведено конкурс для призначення нових членів, то регулятор при позитивному сценарії відновить свою роботи найшвидше у лютому місяці.

Для галузі відновлюваної енергетики – це означає, що з листопада і до моменту обрання нових членів НКРЕКП жодна нова станція не отримає зелений тариф електроенергію та не буде відбуватися щоквартальний перерахунок «зелених тарифів» згідно з офіційним курсом євро  для виконання вимог статті 9-1 Закону України «Про альтернативні джерела енергії». Така ситуація призупинить запуск нових об’єктів та негативно вплине на інвестиційний клімат у галузі.

Сьогодні ринок відновлюваної енергетики в Україні займає у загальній енергетичній системі лише 1,43%. У порівнянні з сусідніми країнами - це дуже мало, наприклад у Польщі 13,53%. Лише за останні роки галузь показала стабільне зростання: у 2016 році запущено 130 МВт нових потужностей, а за півроку 2017 – 126 МВт. В той час, як лише за 2016 рік Китай запустив 34 ГВт сонця, 19 ГВт вітру і до 10ГВт гідроелектростанцій та об’єктів на біомаси. Будь-яка дестабілізація на ринку погано впливає на розвиток галузі.

Нагадаємо, що Україна підписала Паризьку кліматичну угоду, взявши на себе зобов’язання скоротити викиди СО2 на 60% до 2050 року. Одним з елементів для досягнення цієї мети - це перехід на виробництво електроенергії з відновлюваних джерел. Відповідно до Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року, Україна повинна отримувати 11% енергії з чистих джерел вже у 2020 році.