Стрімкий розвиток технологій використання сонячної енергії на сьогодні вивів галузь на зовсім новий якісний рівень -  зростання ефективності сонячних панелей при одночасному здешевленні технологій та розширенні сфер їх застосування (сонячні дороги,  тротуари, фарба, черепиця, які здатні виробляти електроенергію з енергії сонця, тканина, що накопичує сонячну енергію, декоративні зD модулі, технології перетворення дощу в електроенергію завдяки сонячним батареям та ін.),  - забезпечуючи щорічне скорочення світових викидів СО2 на 200-300 мільйонів метричних тон.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (ІЕА), сонячні потужності в 2015 році зросли на 50ГВт та склали 227 ГВт або 1,2% світового попиту на електроенергію. А в 2016 було встановлено близько 75 ГВт. Китай став лідером в гонці за нарощування сонячних потужностей - 34,54 ГВт, випередивши США (14,72ГВт) та Японію (8,6 ГВт).Індія вдвічі наростила сонячні потужності, додавши 4 ГВт в мережу в минулому році. В Україні ж, за підсумками 2016 року, сонячна генерація була представлена потужностями лише в 0,5 ГВт,  з яких близько 100 МВт були введені в експлуатацію в минулому році. В поточному році очікується приріст в 200-300МВт.

Результати минулого року показали, що 1Гвт сонячних потужностей були встановлені на всіх континентах та в 24 країнах. В шести країнах було зафіксовано більше 10 ГВт СЕС, в 4-х – перевищено позначку 40ГВт, а Китай досяг 78 ГВт.

evolutionДжерело:Greentechmedia

За останні 9 років сонячна енергетика в сотню раз збільшила свої потужності з 3ГВт до більше 300ГВт. Жодна інша технологія не може похвалитися такими ж успішними результатами. При цьому, вартість технології з 2009 року зменшилася на  75%. Сьогодні  Індія вже відмовилася від будівництва 14 ГВт вугільних ТЕС на користь сонячних електростанцій завдяки економічності останніх.

46% загального обсягу «зелених» інвестицій, що в грошовому еквіваленті складає $112,4 млрд. в 2016 році були спрямовані саме на сонячну енергетику. Згідно з прогнозами на 2017 рік, остання може залучити $141,6 млрд,  що перевищить фінансування газового, вугільного та ядерного сектору разом взятих.

В перспективі сектор зможе забезпечувати більшу частину потреб людства вже в 2060-му, відкинувши традиційну затратну енергетику далеко на задній план. При збереженні теперішньої тенденції  щорічного приросту потужностей СЕС на 20-25%,  вже до кінця 2100 року обсяги виробленої ними енергії в 3-4 рази перевищать можливості вугільної і нафтової енергетики, а атомної – більше, ніж в 6 разів. 

Згідно даних дослідницького інституту NationalRenewableEnergyLaboratory (NREL), близько 25% потреб в електроенергіїСШАможе бути забезпечено з допомогою дахових сонячних електростанцій. Україна показала результати в  22,1% приросту сонячних установок приватних домогосподарств в 1-му кварталі 2016 року порівняно з попереднім, 44,3% - в 2-му та 45,4%  у третьому та 77,4% в четвертому кварталі . За підсумками минулого року, сукупна потужність таких станцій склала 16,7МВт, з яких 14,5 МВт з’явилися саме у 2016 році. За перший квартал 2017 –го приріст таких потужностей становить 20%. Для порівняння, встановлена потужність СЕС приватних домогосподарств Італії складає 3ГВт. Це, в свою чергу, зумовлено механізмом стимулювання розвитку чистих технологій в країні, завдяки чому окупність мікропроектів СЕС складає декілька років, а впродовж 10 років власник сонячної установки отримує від держави повернення половини своїх інвестицій в проект.

Разом з розвитком сектору широкого розмаху набирає ринок обладнання для сонячних електростанцій. Китай стає світовим лідером з виробництва обладнання для СЕС, поступово витіснівши з ринку європейських виробників, в тому числі добре відому німецьку SolarWorld, яка, не витримавши конкуренцію, нещодавно оголосила про своє банкрутство. Серед найвідоміших китайських виробників сонячних модулів можна виділити такі компанії як Trina Solar, Canadian Solar, JinkoSolar, JA Solar, Hanwha Q CELLS, First Solar, Yingli Green, SFCE,  ReneSola,  SunPower Corp.

9 з 13 найбільших заводів з виробництва батарей подібних до Tesla Gigafactory також знаходяться в Китаї. З нарощуванням обсягів виробництва при збільшенні їх продуктивності вартість акумуляторів постійно зменшується. З 2014 року ціни вдвічі впали, а за прогнозами Enelзнизяться ще на 30% до 2021 року.

Вчені постійно шукають більш ефективні рішення в галузі: підвищення ККД сонячних модулей, покращення якості накопичувачів енергії, розширення можливостей використання ресурсу тощо. Так, наприклад,  в Ізраїлі винайшли спосіб підвищення ефективності сонячних батарей на 70%.Розвиток науки не стоїть на місці. Ведуться постійні пошуки нових можливостей для переведення сонячної енергетики на якісно нові рівні в тому числі з використанням технологій штучного фотосинтезу. На превеликий жаль не так часто, але все ж  можемо почути і про розробки українських винахідників, останні з яких – «розумні» жалюзі SolarGaps, що здатні отримувати енергію сонця з вікон. Цікаво, що жалюзі можуть автоматично налаштовувати кут для максимального поглинання енергії та керуватися через смартфон.

Уряди в усьому світі визнають сонячну енергію економічно вигідною і ставлять амбітні цілі щодо збільшення її виробництва. Китай взяв  на себе зобов'язання дійти до виробництва 150 ГВт сонячної енергії до 2020 року. До 2025 року Тайвань планує збільшити свої сонячні потужності в 15 разів. Амбіційні плани щодо розвитку сектору встановила для себе Індія, де до 2022 року планується збільшити сонячні потужності з нинішніх 5 до 100ГВт. Сприятливі погодні умови в регіоні дають можливість сонячним операторам пропонувати електроенергію за нижчою ціною, ніж їх вугільні конкуренти.

В Україні згідно Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року сонячна енергетика має досягти 2,3 ГВт (при показниках 1 кварталу 2017р. в 590МВт) та 5 ГВт до 2035 року відповідно до проекту Енергостратегії. На скільки реально досягти планових показників залежить в першу чергу від державних гарантій щодо стимулювання сектору та інвестиційного клімату в країні. На даний момент, за рейтингом EY, ми не входимо навіть в 40-ку країн з найбільш привабливими умовами для розвитку відновлюваної енергетики.

 

Джерело: Обозреватель