РЕВОЛЮЦІЯ В ЕНЕРГЕТИЦІ 

Останні десятиліття ми спостерігаємо прояви і наслідки проблеми глобального потепління – клімат розбалансувався. В різних частинах світу почастішали природні катаклізми – урагани, засухи, затоплення, зсуви ґрунту, тривала спека, або, навпаки аномальне похолодання. Вчені всього світу однією з причин глобального потепління називають діяльність людини по спалюванню викопних видів палива, що збільшує концентрацію вуглекислого газу в атмосфері і приводить до «парникового ефекту» - надмірного нагрівання земної поверхні. Екологи закликають уряди всіх країн обмежити їх використання  в енергетичному секторі, зменшити вирубку лісів, вихлоп газів транспортом, щоб не допустити підвищення температури на планеті, яке приведе до небезпечних неконтрольованих процесів і фатальних наслідків.

            Перед серйозною загрозою уряди передових держав світу, громадські об’єднання, наукові співтовариства, а також найбагатші бізнесмени планети об’єднали свої зусилля для стримування фінансування і розвитку традиційних брудних джерел енергії на користь розвитку і поширення чистої «зеленої» енергетики з відновлюваних джерел (ВДЕ). Енергія сонця, вітру, біомаси, геотермальна енергія, енергія малих річок  є дешевшою, невичерпною і не забруднює довкілля.

            За останнє десятиліття розвиток відновлюваної енергетики дуже стрімко набрав обертів. Одночасно з швидким поширенням ВДЕ поступово скорочується, а в деяких розвинутих країнах повністю згортається вугільна енергетика, знижується ціна на нафту. Наприклад, в США використання вугілля скоротилося з 2006 року до 2014року з 49 до 33%, -  94 вугільних електростанцій були закриті в 2015 році, а інші 41, як очікувалося, - в 2016 році. Найбільшу в західній частині США вугільну електростанцію закриють на 25 років раніше терміну через нездатність конкурувати з підприємствами чистої енергетики.

1 квартал минулого року показав, що нові потужності в США не включали використання вугілля чи мазуту, при цьому, на перший план вийшли відновлювані джерела енергії . Зокрема, було введено в експлуатацію електростанції потужністю за видами генерації:  вітер - 707 МВт , сонце - 522 МВт , біомаса - 33 МВт , міні - ГЕС - 29 МВт.

Важливо, що нові потужності США не були також представлені атомною енергетикою, яку, за оцінками експертів, важко назвати «екологічною». Оскільки, єдиною ланкою циклу функціонування АЕС, який не призводить до викидів CO2, є робота реактора. Всі інші ланки - видобуток, фрезерування, виготовлення палива, збагачення урану, будівництво реактора, виведення з експлуатації та утилізації відходів - використовують викопні види палива і, отже, виділяють вуглекислий газ.

Атомні електростанції настільки довго (10-12 років) і дорого будувати, що вони знижують ефективність  і уповільнюють дію заходів з захисту клімату. Якщо, відповідно до запланованих Паризькою Кліматичною Угодою, до 2050 року буде збудовано тисячу нових АЕС, світові викиди СО2 все рівно будуть зростати до мінімум 64 Гт. Згідно розрахунків Світової ядерної асоціації, в 2050-му буде компенсовано лише 3,9 Гт CO2  (3.9Гт  з 64-х) , що становитиме всього лише 6,1% від загального обсягу викидів CO2 в атмосферу в 2050 році. За даними Lazard Financial Advisory and Asset Management їх будівництво обійдеться в $ 8.200.000.000.000. Тобто $ 8,2 трлн для скорочення викидів CO2 лише 6%!

 Крім того, важливо враховувати небезпечність функціонування АЕС та фатальні наслідки, до яких вони можуть призвести: Чорнобиль, Фукусіма, не так давно виходили з ладу атомні станції в Норвегії, а останні події у Франції стали черговим нагадуванням про неконтрольованість «мирного» атому. У зв’язку з цим, країни відмовляються від нього. Найбільш активною в даному напрямку є Німеччина, яка планує повністю відійти від використання АЕС вже в 2022 році. А першопрохідцем в області відмови від АЕС була Італія. Ще в 1990 році в цій країні закрили останню з усіх італійських АЕС.

Намагаючись убезпечити майбутнє, країни відмовляються як від ядерного, так і від викопного палива. На всесвітній конференції в Марракеші по проблемах змін клімату 48 країн відмовилися від використання вугілля  і зобов’язалися повністю перейти на ВДЕ  до 2050 року. Закриття всіх вугільних  електростанцій  планують здійснити до //steemit.com/science/@redalex/france-finland-great-britain-and-canada-fully-refuse-from-coal">2023-2030 року Великобританія, Франція, Фінляндія і навіть Канада, яка є одним з лідерів по видобутку вугілля, нафти , газу, а також урану.

            Парламент Нідерландів проголосував минулого року за скорочення викидів вуглекислого газу на 55% до 2030 року. Це змусить вугільні електростанції в цій країні зупинити свою роботу і навіть нові високоефективні блоки, незважаючи на значні збитки, змушені будуть закритися.

Фонд національного добробуту Норвегії включив в чорний список більше 15 вугільних компаній.Ще в червні 2015 року парламент Норвегії зажадав у фонду продати свою частку в гірничодобувних і енергетичних компаніях, доходи яких від вугілля становлять понад 30 відсотків, через його вплив на навколишнє середовище.

Найбільша нафтогазова компанія Норвегії Statoil ASA (STO, NYSE) здійснює перехід від продажу нафти до вітроенергетики. Регулятор норвезької енергетичної галузі, Norwegian Petroleum Directorate, зробив оцінки, згідно з якими обсяг витрат, пов'язаних з виведенням з експлуатації наземних родовищ в країні, складе близько $ 20 млрд.

Міністерство енергетики південної Кореї планує поетапно закрити 10 вугільних електростанцій до 2025 року і вкласти $ 36,6 млрд у розвиток відновлюваної енергетики до 2020 року.

Але найбільш амбітні плани оголосив Китай, який планує закрити близько 500 застарілих вугільних шахт, що дозволить скоротити видобуток викопного палива на 50 млн тон. До 2020 року Китай вкладе 2,5 трлн юанів ($ 361 млрд) у поновлювані джерела енергії. Таким чином, найбільший в світі енергетичний ринок продовжить зміщуватися від традиційної вугільної енергетики в сторону більш чистих видів палива. Адже рівень забруднення повітря в промислових районах Китаю викликає занепокоєння через постійний смог і викиди СО2, що загрожують екології  і збільшують парниковий ефект.

Не тільки уряди країн, а й багато компаній та відомих бізнес-еліт приєдналися до політики запобігання змінам клімату шляхом відмови від викопних видів палива і підтримки розвитку чистої  енергетики з відновлюваних джерел. Провідні інвестиційні фонди та страхові компанії групи G20, які управляють близько $2,8 трлн, офіційно домовилися про відмову фінансування традиційної енергетики до 2020 року. Раніше про відмову від інвестицій в традиційну енергетику вже повідомив найбільший німецький банк Deutsche Bank.

Група найбагатших людей світу, серед яких Білл Гейтс, засновник корпорації Microsoft, Джефф Безос, засновник і директор корпорації Amazon, Джек Ма, голова ради директорів Alibaba, Джон  Арнольд, трейдер-мілліардер і навіть Саудівський принц Аль-Валід бен Таляль створили фонд для інвестування довгострокових проектів «чистої» енергетики.

            Всім відома Google ще з 2014 року уклала угоду на закупку електроенергії від вітрових станцій на десять років. Сьогодні технології відновлюваної енергетики забезпечують 32% всього споживання енергії корпорації.

            Лідером за рейтингом Агентства по охороні навколишнього середовища США в 2014 році стала корпорація Intel, яка використовує електрику тільки з відновлюваних джерел: - біогазу, малих ГЕС, сонячних і вітрових станцій.

            Фонд сім’ї Рокфеллерів заявив про наміри позбутися якнайшвидше своїх активів, пов’язаних з видобутком вугілля і нафти, в тому числі компанії ExxonMobil, яка є особистою власністю Рокфеллерів, і на якій вони заробили свої статки.

Причиною чи наслідком цього є значне падіння цін на нафту, яке ми спостерігаємо впродовж останніх років. Разом з тим, відповідно до звіту Міжнародного Економічного Форуму, відновлювана енергія обходиться дешевше, ніж традиційна уже більш ніж в 30-ти країнах, а за найближчі кілька років ціни на «чисту» і «брудну» енергію зрівняються в 80% країн.

            Отже у світі відбуваються серйозні революційні зміни. Найсильніші гравці у сфері бізнесу – гігантські корпорації і економіки багатьох країн перебудовують свою енергетику і пов’язані з нею, багато інших галузей економіки , ідучи при цьому на величезні збитки, через припиненням діяльності тих потужностей, які на сьогодні приносять основні прибутки, але які вже завтра не зможуть адаптуватися до нових реалій ринку і збанкрутують. Старий світ, побудований на енергетиці викопних джерел скінчився. Людство стоїть зараз перед вибором – або збудувати новий світ з новою чистою енергетикою, або  привести планету до катастрофи, продовжуючи експлуатувати старі джерела енергії.

Джерело: Укрінформ