За період 2010-2015 років близько 8 % щорічного приросту досягла загальносвітова встановлена потужність виробників електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) - від 1348 до 1985 ГВт. Обсяги виробництва ВДЕ за цей період зростали приблизно такими ж темпами.

Продовження росту обсягів виробництва у світі, як загальносвітового тренду, наявність значного потенціалу ВДЕ в Україні та помірний розвиток цього сектору енергетики вказує на те, що потужності ВДЕ з різних економічних або позаекономічних причин досі не завжди використовуються на повну силу. Обсяг виробництва ВДЕ за перший квартал 2016 року (440 млн кВт*год), на жаль, менший минулорічного показника (467 млн кВт*год). Інший показник – приріст встановленої потужності – також не радує - всього 5,163 МВт з початку 2016 року або 0,5 % від наявних 1002 МВт. На фоні традиційних вже для України гальмівних чинників - стрімко набирає обертів молода тенденція, яка, до речі, за кордоном давно уже набула характер поширеного тренду, а саме, йдеться про зростаючу фактично "з нуля" динаміку потужностей дахових сонячних панелей у рамках окремих домогосподарств – після прийняття Верховною Радою України минулого року відповідних стимулюючих норм законодавства про електроенергетику. Майже 0,15 млн кВт*год виробітку за 2 місяці поточного року для міні- і мікро- дахових та фасадних сонячних домогосподарських електростанцій – це зовсім немало, враховуючи, крім того те, що 100% приросту потужностей ВДЕ в Україні з початку 2016 року (а це, як зазначалося вище - 5,163 МВт) припадає винятково на СЕС, і 0,263 МВт з них - це домові та фасадні міні та мікро СЕС.

Прикладів малих приватних СЕС стає все більше. У селі Солонка, поблизу Львова, живе Роман Баб'ячок, який два роки тому встановив на даху свого будинку сонячну станцію. Він першим в Україні отримав "зелений" тариф для домогосподарств на продаж електроенергії. З цього часу чоловік забув про рахунки за електроенергію – її тепер вистачає і для себе, і на продаж. За наявності бажання і початкових коштів, необхідних для того, щоб встановити власну електростанцію на даху, Роман радить ставити її не задумуючись. Вона не лише покриє всі потреби на електроенергію влітку, але за рахунок продажу надлишкової енергії можна буде отримати гроші навіть на опалення взимку. Тобто будинок стане повністю енергонезалежним. Тим більше в Україні вже зараз діютьпрограми по компенсуванню відсотків на кредитні кошти, взяті на впровадження альтернативних технологій.

Не завжди і не скрізь легко впоратися з бюрократичними бар'єрами, але все ж тенденція впевнено прокладає собі шлях.

Ідея збудувати власну сонячну електростанцію прийшла до мешканки Буковини під час проживання в Австрії – там такі можна побачити ледь не на кожному будинку. Зростання тарифів на електроенергію в Україні остаточно переконало жінку. Тепер вона ще й заробляє на виробництві електрики. Щоправда аби встановити сонячні батареї, жінці довелося подолати чиновницький супротив. "За кордоном, якщо хтось хоче побудувати таку електростанцію, це триває від сили тиждень - з монтажем, з усім. Мені прийшлося боротися півроку, причому кожного дня", - згадує Оксана Твердохліб. Власниця ж сонячної батареї не шкодує, що витратила півроку на те, аби виконати всі формальності, необхідні для їхнього встановлення. Каже, навіть якби не продавала надлишок у мережу, а лише забезпечувала власні потреби в електроенергії, усе одно це було б вигідно.

Крім домових та фасадних СЕС представники жодного іншого підвиду ВДЕ (гідро-, сонце, вітер, біогаз та біопаливо) не наростили у 2016 році виробничі потужності. Одна з суттєвих причин - нестабільність державної політики щодо ВДЕ у 2015 році.

Традиційно, найвагоміший внесок у виробництво екологічно чистої відновлювальної енергії в Україні вносять виробники на вітрових електростанціях, а саме - у січні та лютому 2016 року сумарно їм вдалося генерувати 178 млн кВт*год (63%) із загального обсягу 284 млн кВт*год (при 200 млн кВт*год за аналогічний період 2015 року)*, що вказує на значні потенційні можливості цього виду ВДЕ в Україні, які проте, не завжди використовуються повною мірою. Потенціал ресурсів вітрової енергії в Україні, який може бути використаний до 2030 р., оцінюється спеціалістами в 16 ГВт, причому щорічно можна виробляти від 25 до 30 ТВт*год електроенергії.

*оновлені дані за 1 квартал 2016 року – 269 млн кВт*год або 61% із загального обсягу 440 млн кВт*год, відставання від минулорічних квартальних показників (319 млн кВт*год) на 15%

Позитивні результати показала галузь біоенергетики, яка в 1-му кварталі 2016 року виробила 35 млн кВт*год проти 30 млн кВт*год за аналогічний період 2015 року. Виробіток малих гідроелектростанцій в порівнянні з минулим роком, навпаки зменшився, з 66 млн кВт*год в 2015 році до майже 60-ти в 2016-му.

На сьогодні відновлювані джерела енергії вже забезпечують близько 19% енергоспоживання в світі. І дві корінні тенденції ведуть до зростання цієї частки. Перше, - вартість "зеленої" кіловат-години, завдяки інвестиціям у науковий пошук та технологічні новітні розробки, зменшується, і стає конкурентною з вартістю "вуглецевої" та атомної енергії, навіть без врахування позатарифних супутніх затрат на виробництво кожної "традиційної" кіловат-години (те, що суспільство сплачує у складі "невидимих" бюджетних платежів, програм по усуненню екологічної шкоди, у тому числі наслідків аварій АЕС та "планової" радіації, здоров'ям мешканців, що дихають сіркою та пилом териконів, життями та каліцтвом шахтарів – цієї ціни у платіжках за електроенергію нема, але ж суспільство її платить).

Друге, - на часі кардинальне вирішення найголовнішої технологічної проблеми використання ВДЕ у сучасних національних системах енергозабезпечення – їхня проблемна диспетчеризованість, залежність від стихійних природних умов, і таким чином непіддатність диспетчеризації в режимі реального часу, яка є необхідною умовою будь-якої промислової генерації електроенергії. Так от досі акумулювати вироблену ВДЕ енергію було дуже дорого та малоефективно, але на цей час світова науково-інженерна спільнота семимильними кроками наближаються до можливості промислових масштабів виготовлення акумуляторів та інших технологій зберігання енергії, що дозволить безперешкодно ВДЕ працювати у диспетчеризованих у режимі реального часу енергосистемах і нарощувати у прогресії потенціал вільнодоступної, "дармової", невичерпної енергії. Оскільки відновлювальні джерела енергії є технологією, а не паливом, вони будуть в прогресії домінувати на ринку. Стрімке падіння вартості технологій виробництва електроенергії з енергії сонця, в тому числі ціни батарей для її зберігання, коли сонце не світить, стимулює нарощування потужностей сонячної генерації.

Падіння цін на сонячну енергію

 

Згідно з результатами дослідження Bloomberg New Energy Finance за друге півріччя 2015 року відбулися значні зміни у цінах на поновлювальні джерела енергії і викопні види палива. Морський вітер і сонячні батареї - найпоширеніші джерела зеленої енергії. Обидва впали в ціні минулого року, в той час як витрати на газові та вугільні електростанції ростуть. Так, вартість електроенергії для берегового вітру впала з $85 за МВт в перше півріччя 2015 року до $83 у другій половині, в той час як вартість для кремнієвих панелей впала з $129 до $122. Паралельно ціна електроенергії для вугільної генерації збільшилася з $80 за МВт до $91 в середньому в світі. А ще агентство повідомляє (і це показова інформація): "Ціна батарей для зберігання сонячної енергії, впродовж періоду, коли сонце не світить, стрімко зменшується".

Схоже у світі на разі відбувається "акумуляторна революція". Ємність нової батареї, представленої в Чехії, в 20 разів більше, ніж у аналогів. Чеський дослідник Ян Прохазка розробив принципово новий вид акумуляторної батареї, що володіє видатними характеристиками. На відміну від сучасних літійіонних акумуляторів, нові надмісткі акумулятори здатні вирішити головну проблему альтернативної енергетики - довгострокове зберігання накопиченої енергії. Винахідник запатентував новинку, розробкою Яна Прохазки всерйоз зацікавилися великі інвестори зі Словаччини, Німеччини та Китаю. За попередніми даними, перший завод з випуску інноваційних акумуляторів буде побудований в чеській Моравії, а потім можлива організація виробництва в Китаї.

Наостанок, хотілося би звернути увагу на такий важливий аспект інвестиційної діяльності у галузі інноваційних технологій виробництва електроенергії з відновлюваних джерел енергії, як розробка, технологічні рішення та промислове виробництво саме обладнаннядля "зеленої" генерації. Маючи на увазі те, що світовий ринок ВДЕ стрімко зростає і (враховуючи вичерпність вуглецевих джерел енергії та небезпечність атомних) буде невідворотно зростати і надалі – доцільним і вигідним напрямом інвестування могла би стати в Україні, надзвичайно багатій на науковий потенціал, інженерні та науково-дослідницькі кадри, лабораторно-дослідну базу і напрацювання у галузі передових технологій, а також значні промислові високотехнологічні потужності (залишки військово-промислового комплексу, ядерних і кібернетичних науково-промислових програм, а також космічної галузі), - вкладення фінансових та інтелектуальних ресурсів - у розвиток власного виробництва сучасного конкурентоздатного обладнання для ВДЕ та інженерно-технологічних розробок і наукових запатентованих "ноу-хау" у цій галузі.

 

Джерело: Gazeta.ua