IRENAУрядовий комітет з питань економічного розвитку та європейської інтеграції схвалив проект розпорядження про приєднання України до Міжнародного агентства з поновлюваних джерел енергії (IRENA).

Про це повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

За словами С.Савчук, приєднання до Статуту Міжнародного агентства з поновлюваних джерел енергії IRENA сприятиме налагодженню плідної співпраці між Україною та розвиненими державами в сфері відновлюваної енергетики.

“Ми зможемо не тільки залучати передовий досвід і прогресивні механізми фінансування проектів у даній сфері, але й претендувати на отримання пільгових кредитів”, – зазначив він і додав, що IRENA взаємодіє з абудабійськім фондом розвитку (АDFD) з метою спільного фінансування країн, що розвиваються .

Спільний проект IRENA / ADFD пропонує довгострокові пільгові кредити під 1-2% на період до 20 років.

Довідка: Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії IRENA створено в 2011 році. Його діяльність спрямована на забезпечення швидкого переходу до сталого використання відновлюваних джерел енергії в глобальних масштабах. Зараз членами IRENA є 144 країни і ще 31 країна подала заявку на приєднання до організації.

Бюджет IRENA на 2016-2017 роки становить 46 млн дол. на сьогодні фондом АDFD вже виділено понад 2 млрд дол. у вигляді позик і надано кредитів на суму 98 млн дол. для 11 проектів.

Джерело: Finance.ua