Україна зробила серйозний крок на шляху до зниження газової залежності від РФ, а також до  покращення інвестиційного клімату та виконанню зобов'язань перед європейськими партнерами. Про  це свідчить характер обговорення і прийняття Закону України "Про внесення змін до деяких законів  України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних  джерел енергії" (№ 2010-д).

  "У пропозиціях щодо цього законопроекту ми скасовуємо вимогу місцевої складової, що суперечить  нашим зобов'язанням перед Енергетичним Співтовариством, - заявив заступник голови Комітету ВРУ  з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр  Домбровський. - Також цим законопроектом передбачається ще ряд норм, які дають можливість  українській відновлюваній енергетиці розвиватися інтенсивно, тому що це - основний тренд, який  сьогодні існує в глобальному енергетичному ринку ".

 Відкриваються можливості щодо зниження енергодефіциту і газової залежності відзначив також  депутат Радикальної партії Юрій Чижмарь. "Закон, який ми зараз розглядаємо, однозначно стосується  перспективної галузі української економіки - альтернативної енергетики, яку ми повинні розвинути.  Оскільки навіть цього року ми мали перебої в балансі електроенергетики та закуповували енергію з-  за кордону", - підкреслив він.

 Представник фракції "Народний Фронт" Наталія Кацер-Бучковська також звернула увагу депутатів на можливості виконати зобов'язання перед європейськими партнерами. "Україна взяла на себе зобов'язання до 2020 року збільшити частку "зеленої" енергетики до 11 відсотків. І це наше зобов'язання, і ми повинні йому слідувати", - сказала Кацер-Бучковська.

Важливу роль відновлюваної енергетики в загальній енергогенерації відзначив і міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин. "Даним законопроектом ми зафіксуємо базу на наступні 3-5 років, і це дасть можливість все-таки розвивати цей сегмент, який дуже важливий для української енергетики. Тому я пропоную підтримати цей закон в цілому", - резюмував обговорення Демчишин.

Нагадаємо, що станом на початок 2015 діяльність з виробництва електричної енергії з альтернативних джерел здійснюють 145 ліцензіатів, сумарна загальна встановлена ​​потужність яких становить близько 1,5 ГВт (без АР Крим - 1,1 ГВт).

Детально на: ГазетаUA.