Прийняття Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії" (№ 2010-д) дозволить розвивати відновлювану енергетику (ВЕ), яка дуже важлива для української енергосфери. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин під час обговорення законопроекту № 2010-д. "Даним законопроектом ми зафіксуємо базу на наступні 3-5 років, і це дасть можливість розвивати цей сегмент, який дуже важливий для української енергетики", - сказав В. Демчишин.

Про важливість законопроекту заявив і заступник голови Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський: "законопроект містить ряд норм, які дають можливість українській відновлюваній енергетиці розвиватися інтенсивно, тому що це - основний тренд, який сьогодні існує на глобальному енергетичному ринку".

Обговорення та прийняття Закону №2010-д консолідувало практично всі політичні сили в парламенті і представників виконавчої влади. За затвердження Закону в цілому проголосували 273 парламентарія.

Нагадаємо, що розвиток відновлюваної енергетики є зараз одним з домінуючих трендів в світі. У 2014 р приріст інвестицій в сферу світової відновлюваної енергетики склав понад $ 270 млрд, що на 17% перевищує обсяги вкладень 2013. За даними Міжнародного енергетичного агентства, до 2025 року "зелена" енергетика отримає майже 60% від $ 5 трильйонів, які будуть інвестовані в нові електростанції. Разом з цим, обсяги вкладень в традиційну енергетику в світі будуть знижуватися. Про це заявили відразу кілька найбільших світових інвесторів. Зокрема, Світовий банк оголосив про те, що буде деякий час підтримувати вугільні проекти тільки в найбідніших країнах світу, а основні засоби, призначені для енергетики, направить в сектор "зеленої" енергетики. В Банку Америки заявили, що вже зараз портфель поновлюваних джерел енергії перевищує більш ніж у три рази обсяги вкладень у вугільну галузь.

У 2014 році потужності ВЕ в Україні зросли на 19% до 1,5 ГВт (без АР Крим - 1,1 ГВт), що дозволило минулого року забезпечити приріст генерації електроенергії з відновлюваних джерел на третину. Зараз "зелені" потужності в Україні генерують понад 2 млрд. КВт * год електроенергії. Потенціал відновлюваної енергетики в Україні оцінюється на рівні 50% загального енергоспоживання. 


Більше читайте тут.