У вівторок, 3 лютого 2015 року, у Верховній Раді України під № 2010 зареєстрований проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії".

Законодавча ініціатива містить цілий комплекс якісних змін механізму стимулювання виробництва електричної енергії з відновлюваних джерел. Законопроект передбачає приведення величин "зеленого" тарифу у відповідність до актуальної вартості технологій виробництва електроенергії з альтернативних джерел. Для об'єктів, вже введених в експлуатацію, механізм стимулювання залишається незмінним з огляду на важливість дотримання державних гарантій інвесторам.

Вимога щодо "місцевої" складової як така, що критикується енергетичним співтовариством, трансформується у заохочувальну надбавку до "зеленого" тарифу. Актуальною така надбавка стане для виробників, які під час будівництва об'єктів використовували обладнання українського виробництва.

Законопроектом також скасовуються пільги щодо приєднання об'єктів електроенергетики, що здійснюють виробництво електричної енергії з відновлюваних джерел, до електричних мереж.

Враховуючи динаміку розвитку підгалузі у попередні роки, переглянутий підхід до стимулювання сонячної енергетики. Законопроект передбачає диференціацію відповідних коефіцієнтів "зеленого" тарифу за потужністю об'єктів: за аналогією зі світовою практикою більш вагомі стимули надаються малопотужним проектам.

Попри наявний потенціал агропромислового комплексу України, виробництво електроенергії з біомаси та біогазу отримувало підтримку у недостатніх обсягах. Законопроект передбачає нові коефіцієнти "зеленого" тарифу, розраховані з використанням фінансово-економічних моделей для типових біоенергетичних проектів. Термін "біомаса" приведений у відповідність до вимог Директиви Європейського парламенту та Ради 2009/28/ЕС.

Оскільки розвиток сектору відновлюваної енергетики нерозривно пов'язаний з підвищенням енергоефективності, законопроект містить стимули й для побутового споживача. Долучитись до розвитку екологічно чистої енергетики стане можливим завдяки введенню "зеленого" тарифу для електроенергії, виробленої установками приватних домогосподарств з енергії вітру.


Більше читайте тут.