623537 w 300Не встигли ще охолонути батареї, а вже б'ють на сполох про катастрофу майбутнього опалювального сезона.Очевідні прогнози підтверджує і міністр Володимир Демчишин: у бюджеті коштів на підготовку немає, і в найближчому майбутньому не варто очікувати ​​результатів. В цій ситуації нам нічого не залишається, як самим взяти на себе частину функцій держави. Зокрема, щодо забезпечення теплом і електрикою своїх осель.

Останнє попередження

У 2014 році, коли дефіцит електроенергії в пікові періоди вперше досяг 6 ГВатт, в Україні вперше відчули, наскільки близько енергетична криза підікралась до кожної квартири. Недостатня температура в приміщеннях, віялові відключення електрики, багаторазові підвищення тарифів стали першими вісниками насування колапсу. І одночасно останніх попереджень для влади і користувачів енергоресурсів: система енергопостачання потребує невідкладної допомоги.

Нагадаємо, що вітчизняна енергетика традиційно спиралася на три основних опори - газ, вугілля та атомну енергетику. Але умови змінилися, і зараз ці "опори" дають глибокі тріщини, а також вимагають підтримки сектора відновлюваної енергетики.

Так, з необхідного імпорту 26 млрд. куб. газу близько 80% Україна до недавнього часу закуповувала в РФ. Оскільки основний постачальник став використовувати свій статус для тиску, це стало причиною пошуку альтернативи російському паливу. У 2014 р Україна змогла замістити 20% своїх потреб (близько 5 млрд куб.) в імпортованому газі. У поточному році в плани входить збільшення реверсу до 60% (до 15 мрд. куб). Однак експерти попереджають про можливі збої або зменшення поставок. Оскільки формально імпортоване паливо є європейським, але насправді ми закуповуємо проданий в ЄС російський газ. Виходячи з цього, в цьомуу році РФ докладе всіх зусиль для зриву диверсифікації газових контрактів.

У Міненерговугілля відверто заявляють про те, що диверсифікація джерел отримання газу можлива тільки в перспективі. Разом з тим, на думку директора енергетичних програм центру "НОМОС" Михайла Гончара, "найбільша проблема буде не в газі, а в пошуку грошей на його закупівлю".

Забезпечення вугіллям систем опалення та електрогенерації також стає загрозливим. "Ми скоро сядемо на нуль!" - вигукує голова Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України Сергій Шишов. За наданою ним інформацією, зараз на складах українських ТЕС знаходиться всього 20% від обсягів вугілля аналогічного періоду минулого року. Крім того, теплоелектростанції вимагають термінової модернізації на $ 2 млрд. Техпереоснащення заплановане, але поки не розпочате. У загальному підсумку, технічний стан генеруючих потужностей, обмеження доступу до вугілля Донбасу, непередбачуваність великого його постачальника - РФ - змушує збільшувати імпорт і шукати інші джерела поставок.

За даними міністерства, в 2015 році потреби в імпорті становлять 2280000 т. енергетичного вугілля. Але навіть при цьому через зниження вироблення ТЕС і втрат потужностей в зоні АТО в поточному році доведеться імпортувати 3,8 млрд кВт / год електроенергії.

Загальна ситуація ускладнюється і проблемами із заміщенням знову ж російського ядерного палива для нашого мирного атому. На даний момент 4 українських АЕС, що виробляють 13, 8 ГВт електрики, працюють на російському паливі. В Енергоатомі підтвердили, що українські реактори можна перевести на альтернативне паливо японсько-американської компанії Westinghouse. Однак на це потрібні роки ...

Вектор на відновлення

На думку експертів, головна проблема України в аспекті енергопостачання - занадто високе споживання ресурсів. У нас найнижча енергоефективність будівель і ми дуже мало використовуємо відновлювану енергетику. У нашій країні використовується в 2 рази більше ресурсів, ніж у розвинених країнах з аналогічним кліматом. Наприклад, у Німеччині на квадратний метр витрачається на 44% менше енергоресурсів, а в Швеції - на 56%.

За оцінками українських фахівців, саме модернізація житлового сектора може дати рекордні 35% зниження енергомісткості, тоді як транспорт міг би вивільнити 30%, а промисловість - 25%. Зниження споживання енергоресурсів більш ніж на третину можна досягти, якщо жителі кожної багатоповерхівки, об'єднавшись, разом зроблять 3 кроки: утеплять будинки, замінять вікна та встановлять сучасні автономні котельні. За розрахунками фахівців, в середньому сучасна котельня для будинку на 300 квартир дозволить його мешканцям платити виключно за спожите тепло. Це забезпечить економію на рівні від 15 до 30% платежів за електроенергію та окупить вкладені витрати за 3-5 років.

В цілому ж підвищення енергоефективності українського житлового сектора до рівня ЄС дасть можливість знизити обсяги споживання газу наполовину. У цьому випадку Україна зможе завершити відносини з російським Газпромом.

Говорячи про альтернативну енергетику, нагадаємо, що в розвинених країнах поновлювані джерела енергії вже стали невід'ємною частиною глобальної енергосистеми і займають вагому частку в обслуговуванні окремих і багатоквартирних будинків.

Наприклад, у Німеччині 90% сонячної енергії постачається з дахів житлового сектора. Так, в один з червневих днів 2014 німецькі геліосистеми подали в мережу понад 50% добового споживання електроенергії (понад 23 ГВтч). Відповідно, житловий фонд забезпечив електромережу Німеччини енергією понад 20 ГВт*год.

Відтягуючи початок реформ енергетичного сектора, ми гальмуємо і розвиток відновлюваної енергетики, - вважає старший енергетичний економіст аналітичного центру "Нова соціальна та економічна політика" Борис Додонов. У перспективі поновлювані джерела можуть подати в українську систему близько 50% обсягів енергії, що сьогодні використовується. Комплексний ефект від їх використання перевищує 64 млн. т. нафтового еквіваленту. А це імпортований в Україну обсяг нафтопродуктів більш ніж за 10 років.

Зелений тариф: в пошуках втраченої справедливості

Останні рішення Нацкомісії регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) дають надію на розвиток сектору відновлюваної енергетики. Нагадаємо, що з вересня 2014 до січня 2015 "зелений" тариф не переглядався, не дивлячись на значну девальвацію гривні. У зв'язку з введенням надзвичайного стану в енергетиці "зелений" тариф був знижений на 10% -20% у лютому і на 50% -55% у березні. Подальше його зниження у зв'язку з повторним введенням надзвичайного стану в квітні могло стати згубним для молодої галузі відновлюваної енергетики, яка залежить від імпорту високотехнологічного обладнання та валютних інвестицій. Саме для недопущення колапсу в 2009 р законодавчо і була передбачена індексація тарифу залежно від коливань валютного курсу. Ця норма захищає не тільки інвесторів, але і вітчизняних виробників електроенергії з поновлюваних джерел.

До кінця березня - початку квітня розум узяв гору, і в галузь почав повертатися порядок. Так, з 25 березня у зв'язку із закінченням дії надзвичайного стану на ринку енергетики, "зелені" тарифи повернулися на рівень, гарантований законодавством. НКРЕКУ зберегла рівень тарифів і після введення Кабміном режиму надзвичайного стану в українській електроенергетиці 31 березня.

Квітень дає надію

За короткі терміни подолати дефіцит енергоресурсів за рахунок традиційної енергетики неможливо. Чиновники чітко дали зрозуміти: на покриття енергодефіциту у держави немає коштів. Тому більшу частину витрат на модернізацію своїх осель доведеться взяти на себе їх власникам.

Для запуску цього процесу 10 квітня Кабмін прийняв постанову про компенсацію витрат з енергоефективності - придбання "негазових" котлів, утеплення індивідуальних будинків, а також багатоповерхівок. А 23 квітня в його підтримку Верховна Рада прийняла закон "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Це дасть можливість залучати кредитні кошти і отримувати компенсації від держави не тільки Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), а також керуючим, обраних власниками квартир, які не входять до ОСББ. На допомогу приватним домогосподарствам та ОСББ також стане прийняття Верховною Радою законопроекту №2010 "Про внесення змін до деяких законів України щодо конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії". Даний документ забезпечить держгарантії для інвесторів та електростанцій домогосподарств щодо встановлених тарифів і прозору європейську модель їх дії. Більше того, з прийняттям цього законопроекту свій механізм стимулювання отримають і вітроустановки приватних домогосподарств, при цьому потужність запропонованих даним законопроектом приватних установок, на які поширюється дія "зеленого" тарифу збільшиться до 16 кВт.

Час діяти

Українська енергетика зараз переживає чи не найдраматичніший період з часів 2-ї Світової війни. Так само, як і в післявоєнні роки настає час для відтворення та оновлення енергетичної системи. При цьому на відміну від 40-х рр. зараз найбільший тягар ляже на власників приватних господарств та приватизованих квартир. Цим шляхом пройшли всі європейські країни, включаючи лідера відновлюваної енергетики ЄС - Німеччину та найбільш близьку по проблемам галузі Польщу. Для здобуття остаточної незалежності необхідно пройти цю дистанцію і українцям.

На сьогодні держава береться компенсувати до 20% витрат на енергозберігаюче обладнання. Чиновники визнають, що сума компенсації є символічною, виправдовуючись тим, що з чогось треба починати. Фахівці акцентують: якщо громадяни самі не проведуть модернізацію своїх осель аж до залучення енергії з відновлюваних джерел, сезон 2015/2016 рр. може обернутися катастрофою.

Таким чином, 2015 рік нас ставить перед вибором. Тобто або ми самі стаємо архітекторами своєї енергонезалежності, або в холоді і без світла будемо продовжувати множити свої нафтогазові борги.

Але немає лиха без добра: дбайливі господарі все більше роблять вибір у бік установки поновлюваних джерел енергії. Так, в 4-му кварталі минулого року з понад 1600 проектів на 450 МВт з переходу споживачів з газу на інші види палива близько 9% були реалізовані населенням. Це значить - процес почався.

Оптимізму додають і "квітневі" рішення Кабміну і Верховної Ради, які повинні дати потужний імпульс здоровому тренду. Адже утеплення будівель і частковий їх перехід на поновлювані джерела енергії дозволять українцям знайти реальну незалежність. Причому не тільки від російського монополіста вуглеводнів, а й від "непостійної" української енергетики.

За матеріалами ГазетаUA.