Перший в Україні приватний будинок з геліосистемою, підключений за «зеленим» тарифом, виробив понад 10 МВт електроенергії

krisha     Геліоустановка приватного домогосподарства в м. Києві потужністю 10 кВт компанії «Токмак Солар Енерджі»

     Українці все частіше переходять на автономну електрику. Цьому сприяють як швидке поширення сонячних систем у всьому світі, так і погіршення ситуації в українській енергетиці. Додатковим стимулом до цього стало введення «зеленого» тарифу, який дає можливість продавати надлишки електроенергії в мережу за підвищеною вартістю. Для домогосподарств, які підключили до системи свої сонячні станції до 01.01.2015г. «зелений» тариф становив 3,89 грн за 1 кВт * год. Після зазначеного періоду діє знижений згідно законодавства на 10% «зелений» тариф для приватних домогосподарств- 3,5 грн за 1 кВт * год. Таким чином, в існуючому законодавстві закладено стимул для домогосподарств підключати сонячні станції швидше: чим раніше запрацює їх об'єкт, тим вищим для них буде тариф. Чинний на сьогодні тариф дозволяє отримувати «з даху» річний дохід понад 26 тис. грн за продаж надлишків електроенергії. І тому вже є перший реальний приклад.

     Торік Марина Гончар - власниця невеликого (120 м2) будинку в Києві - встановила на своєму даху сонячну електростанцію компанії «Токмак Солар Енерджі» потужністю 10 кВт. До речі, саме така дозволена потужність для електростанцій приватних домоволодінь, що не вимагає ліцензій і дозволів від чиновників. Уже в лютому 2014 гелиосистема була підключена до загальної енергомережі, а також до системи моніторингу TSE_portal. За неповний 2014 електростанція згенерувала близько 10,3 МВт * год електроенергії. З цієї кількості більше половини вироблених мегават були продані в мережу за діючимв 2014 році «зеленим» тарифом 3,89 грн. Навіть в осінні місяці - вересень і жовтень - надлишки склали понад 2 МВт * год, а заробіток за цей період склав більше 7780 грн. Споживання електроенергії на власні потреби, звісно для Марини безкоштовне.

     «Рішення встановити сонячні панелі на даху не було спонтанним, - розповідає Марина. - По-перше, побувавши в Європі, я побачила, як люди економлять енергію, які технології застосовують. По-друге, ситуація з тарифами і нестабільністю енергосистеми в нашій країні (відключення для приватного сектора не в новинку) не передбачає поліпшень найближчим часом. Я дуже задоволена, що встановила геліосистему. Останній рік показав: власна сонячна станція не тільки дозволяє заощадити, але і заробити невеликому домогосподарству. За кожен кіловат Обленерго мені виплачує по 3,89 гривні», - підсумовуєвласниця.

     Слова Марини Гончар підтверджують і дані фахівців. Так, в Україні з травня по серпень генерація енергії перевищує 1600 кВт * год при необхідних домогоспопарству в цей період 350-450 кВт * год на місяць. Система потребує підтримки від загальної енергомережі тільки 3 місяці на рік з листопада по січень. Однак дефіцит в 65-230 кВт * год не є проблемою, тому значно перекривається прибутками від продажу надлишків протягом 9 місяців. За весь рік 10-кіловатна система дозволяє згенерувати близько 13,5 Мвт * год, що на 7,5 МВт * год перевищує рівень споживання. Таким чином, річний дохід домогосподарства з геліостанцію в 10кВт при діючому на сьогодні тарифі 3,5 грн може становити понад 26 тис. грн.

     Розрахунок економічної ефективності на прикладі реального будинку

Місяць

Споживання 

середньостатистичного 

приватного будинку, кВт * год

Средняя генерация
станции
мощностью 10 кВт*ч
Січень 600 449
Лютий 600 609
Березень 510 1150
Квітень 480 1390
Травень 450 1670
Червень 370 1600
Липень 350 1690
Серпень 380 1660
Вересень 450 1320
Жовтень 480 986
Листопад 580 516
Грудень 600 379
Всього, кВт 5850 13419

Тариф: 350,41 коп/кВт*год (без ПДВ) 

     Фахівці підтверджують, що Україна за кількістю сонячних днів маєбільші перспективи в генерації сонячної енергії, ніж навіть лідер геліоенергетики - Німеччина. У 2014 році в цій країні кількість вироблених «сонячних» кіловат перевищила обсяг «газових» на 7%. При цьому 90% сонячної енергії постачають дахи житлового сектору. А в самі сонячні дні німецькі геліосистеми подають в мережу понад 50% добового споживання всієї електроенергії.

soln panely21     В найбільш сонячні дні німецькі геліосистеми подають в мережу понад 50% добового споживання всієї електроенергії.

     Парадокс, але одним з лідерів в освоєнні геліоенергетики після Німеччини є ... туманна і дощова Великобританія. У цій країні ще 5 років тому сонячні батареї генерували менше 100 МВт електроенергії. За підсумками минулого року обсяг «сонячних» кіловат досяг 4 ГВт. Незважаючи на набагато меншу кількість сонячних днів під хмарним небом туманного Альбіону, ніж у Німеччині і в нашій країні, у Великобританії поставили мету випередити німців і стати лідером сонячної генерації. Англійці розраховують найближчим часом встановити нові потужності і збільшити сукупну генерацію до 6% від світової сонячної енергетики. При цьому влада робить акцент, що основним майданчиком розміщення геліопанелей будуть саме дахи будинків.

     «Сонячні» перспективи для енергетиків з кожним роком наближаються швидше, ніж передбачалося роками раніше. Так, сьогодні по одному з прогнозів до 2019 року загальна потужність сонячних електростанцій у світі може досягти 500 ГВт. Однак небувала активність багатьох країн дозволить подолати цю поділку вже через 2-2,5 року. Оскільки Сонце стає все більш «популярним» саме в країнах, що розвиваються, в яких все активніше покривають дахи геліопанелямі.

     Враховуючи те, що сонячна активність в Україні вища, ніж у Німеччині та Великобританії, через 10-15 років ці рекорди можуть стати для нас звичайною статистикою. Держава і далі готова економічно підтримувати приватні домогосподарства, а також власників квартир у багатоповерхівках, які використовують сонячні панелі і вітроустановки. Згідно з Постановою НКРЕ №28, при установці геліостанцій в найближчі 15 років продаж електроенергії буде здійснюватися за пільговим тарифом. Крім того, в розробленому групою депутатів законопроекті №2010 «Про внесення змін до деяких законів України щодо конкурентних умов вироблення електроенергії з альтернативних джерел енергії», який зараз розглядається у Верховній Раді, також передбачено поліпшення умов для приватних поновлюваних джерел енергії. Зокрема, після його схвалення дозволена потужність приватних установок домогосподарств збільшиться з 10 до 16 кВт, а також з`явиться можливість продавати надлишки електроенергії за «зеленим» тарифом власникам вітроустановок потужністю до 16 кВт. Це дозволить домогосподарствам-першопрохідникам української геліо та вітроенергетики швидше за інших окупити вкладення, а також ще й заробити на ремонт даху, який працює на свого господаря. 

За матеріалами Экономические Известия.